Noćna straža

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Noćna straža
AutorRembrandt
Godina1642
Tipulje na platnu
Dimenzije363 cm × 437 cm
LokacijaRijksmuseum, Amsterdam
Kopija slike iz 17. vijeka s linijama po kojima je originalno platno skraćeno 1715. godine

Noćna straža je remek djelo holandskog baroknog slikara Rembrandta iz 1642. godine.

Ovo remek djelo ostat će upamćeno po netačnom naslovu Noćna straža dok je u orginalu naslov glasio Društvo Fransa Banning Cocqa i Willem van Ruytenburcha[1]. Iz same analize slike danas se da primijetiti da je naziv i Noćna i straža u okosnici pogrešan. U vrijeme kada Rembrandt radi ovu sliku formacija građanska straža nije više bila u funkciji odbrane grada već su uglavnom preusmjereni na društvene ili sportske svrhe. S druge strane noć je opis pridodat slici jer je za veći dio svog postojanja slika bila potamnila od prljavštine i što je bila obložena tamnim lakom, čime se dao pogrešan dojam da slika prikazuje noćni prizor. Ovaj lak je uklonjen 1940. godine.

Slika predstavlja grupni portret građanske straže. Rembrandt je uradio dotad netipičan prikaz grupnog portreta gdje figure nisu postavljene frontalno, simetrično raspoređene u prvom planu, tako da su jasno vidljivi svi portretisani. Umjetnik prikazuje osamnaest vojnika noćne straže ali svaki od njih je u pokretu i nijedna figura nije predstavljena kao da pozira, već izgleda da je umjetnik samo predstavio jedan trenutak svakodnevnog života građanske straže.

Noćna straža opisuje grupu na čijem čelu se nalaze kapetan Frans Banning Cocq (obučen u crno sa crvenom lentom) i poručnik Willem van Ruytenhurch (obučen u žuto sa bijelom lentom). U pozadini se naziru gradske zidine sa lukom. Na slici se javlja i neobični lik djevojčice u žutom sa pjetlom. Pijetao je bio simbol građanske straže.

Vandalizam i oštećenja[uredi | uredi izvor]

  • 1715. godine slika je premještena u amsterdamsku gradsku vijećnicu prilikom čega je slika skraćena na sve četiri strane da bi mogla stati u novu prostoriju. Tako je slika izgubila dvije figure na lijevoj strani, vrh slavoluka, balustradu i rub stuba. Samo platno ostalo je kolosalnih dimenzija 363 cm × 437 cm.
  • 13. januara 1911. godine nezaposleni kuhar mornarice napao je sliku kao čin osvete.
  • 14. septembra 1975. godine slika je doživjela svoj najteži napad kada je nezaposleni učitelj Wilhelmus de Rijk isjekao platno na više od desetak mjesta.
  • 6. aprila 1990. godine jedan je posjetitelj kiselinom iz spreja našpricao platno, međutim, „samo“ je uništio lak koji je štitio sliku.


Kulturno nasljeđe[uredi | uredi izvor]

Na trgu Rembrandtplein u Amsterdamu postavljena je 2006-2009. godine bronzana rekonstrukcija slavne slike.[2]


Izvor[uredi | uredi izvor]


Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]