Noćno vijeće

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Spelling icon.svg Moguće je da ovaj članak ne poštuje standarde Wikipedije na bosanskom jeziku
kao što su upotreba afrikata, pravopis, pisanje riječi u skladu sa standardima, te način pisanja članaka.
Unbalanced scales.svg Neutralnost i/ili ispravnost ovog članka je osporena.
Molimo da prije uređivanja članka sporne rečenice razmatrate na stranici za razgovor.
Commons-emblem-merge.svg
Ovu kutiju treba zamijeniti infokutijom "Infokutija_knjiga".
(Primjeri upotrebe šablona)

Noćno Vijeće

Radnja ovog romana smještena je u istočnu Bosnu, u gradić Foču, poznatu - pored ostalog- i po velikim zločinima koji su u toku II. svjetskog rata počinili četnici nad muslimanima. Pisac nas vodi u 1991. godinu, neposredno prije početka novog rata u kojem će ponovo stradati fočanski Bošnjaci. Način na koji je ovaj element - prijetnja novim sukobom - opisan je suptilan, otkriva se kroz analizu duhova u gradiću. Glavni lik je Simon, porijeklom Srbin, koji već 25 godina živi u Berlinu. On je na prvom mjestu čovjek zaljubljen u svoju ženu Barbaru. Ta ljubav je ono što određuje moralne principe Simona. Njegov iznenadni povratak u rodno mjesto i roditeljsku kuću je predznak novih dešavanja.

Roman je ispunjen simbolima i umetnutim narativnim parabolama. Kao narativni okvir romana javlja se obrazac kriminalističke proze - serija ubistava kojima se ne mogu utvrditi počinitelji. To je ujedno i poznat element koji Dževad Karahasan koristi još u romanu „Istočni diwan“. Naročito su bitne monološke dionice likova gdje se razmatraju pitanja važnosti razuma u ljudskom ophođenju i u organizaciji zajednice. To unosi elemente filozofije i psihoanalize. Pitanje načina na koji čovjek reaguje i živi sa strahotama je detaljno ispitano i povezano sa metafizičkim iskustvima ljubavi i razumijevanja.