Nogometne utakmice Bosna i Hercegovina – Sjedinjene Američke Države

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Edin Džeko, strijelac dva gola u prijateljskoj utakmica BiH - SAD 3:4.

Prvu zvaničnu utakmicu nogometne reprezentacije Sjedinjenih Američkih Država i Bosne i Hercegovine odigrale su 14. augusta 2013. godine u Sarajevu. Golom Edina Džeke u 8. minuti Bosna i Hercegovina je povela na utakmici da bi u 30. minuti Vedad Ibišević udvostručio prednost te postavio i konačan rezultat prvog poluvremena. Međutim, u drugom poluvremenu Sjedinjene Američke Države postižu četiri gola te ostvaruju visoku prednost na utakmici. Golove su postigli Eddie Johnson u 55. i Jozy Altidore u 59, 84. i 86. minuti utakmice. Utješni gol za Bosnu i Hercegovinu u posljednjim trenutcima utakmice postigao je Edin Džeko.

Sljedeću utakmicu Sjedinjene Američke Države i Bosna i Hercegovina odigrale su u Los Angelesu u StubHub Centeru 28. januara 2018. u 18:30 po lokalnom vremenu. Utakmica je bila prijateljska a debitantski nastup na klupi Bosne i Hercegovine zabilježio je novi selektor Bosne i Hercegovine Robert Prosinečki. Utakmica je završila bez postignutih golova. Najbolju priliku na utakmici imao je kapiten Bosne i Hercegovine Haris Medunjanin promašivši jedanaesterac u 53. minuti utakmice. Debitantski nastup za Bosnu i Hercegovinu zabilježilo je čak 12 nogometaša: Darko Todorović, Dino Beširović, Elvir Koljić, Elvis Ibišević, Elvis Sarić, Luka Menalo, Marijan Ćavar, Marko Mihojević, Mersudin Ahmetović, Nemanja Bilbija, Ognjen Todorović i Tomislav Tomić.

Statistika[uredi | uredi izvor]

Utakmice Bosna i HercegovinaSjedinjene Američke Države
Bosna i Hercegovina Sjedinjene Američke Države
Ukupno utakmica 2 Ukupno utakmica
Pobjede 0 Porazi
Neriješeno 1 Neriješeno
Porazi 1 Pobjede
Dati golovi 3 Primljeni golovi
Primljeni golovi 4 Dati golovi

Utakmice[uredi | uredi izvor]

Br. Datum Lokacija Domaćin Rezultat Gost Takmičenje Ref.
1. 14. august 2013. Sarajevo Bosna i Hercegovina   3–4  Sjed. Amer. Države Prijateljska [1]
2. 28. januar 2018. Los Angeles Sjed. Amer. Države   0–0  Bosna i Hercegovina Prijateljska [2]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Izvještaj utakmice Bosna i Hercegovina - Sjedinjene Američke Države 3–4 (Prijateljska utakmica 2013)". nfsbih.ba. Pristupljeno 27. 11. 2017.
  2. ^ "Izvještaj utakmice Sjedinjene Američke Države - Bosna i Hercegovina 0–0 (Prijateljska utakmica 2018)". nfsbih.ba. Pristupljeno 29. 1. 2018.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]