Nogometni savez Herceg-Bosne

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Nogometni savez Hrvatske Republike Herceg-Bosne
Godina osnivanja1993.
Glavno sjedišteMostar
Država / TeritorijaBosna i Hercegovina Republika Bosna i Hercegovina
Konfederacijenema

Nogometni savez Hrvatske Republike Herceg-Bosne ili samo Nogometni savez Herceg-Bosne, skraćeno NSHB, bila je krovna organizacija hrvatskih nogometnih timova u Hrvatskoj Republici Herceg-Bosni u Bosni i Hercegovini, tokom rata u BiH i poslijeratnom periodu. Tokom ratnog perioda sva tri naroda organizirala su nogometna takmičenja na teritoriji koju su kontrolirali, s tim da su FIFA i UEFA priznali samo Nogometni savez Bosne i Hercegovine. Gašenjem Herceg-Bosne, njen nogometni savez priključio se državnom.

Historija[uredi | uredi izvor]

Liga je bila formirana 1993, a kup 1994. godine. U sezoni 1997/1998, najbolje hrvatske ekipe počele su se suočavati sa vrhunskim timovima iz Nogometnog Saveza Bosne i Hercegovine za ulazak na UEFA-ine turnire; nešto što je Prvoj nogometnoj ligi Herceg-Bosne bilo uskraćeno. Ovo stanje je trajalo sve do sezone 2000/2001, kada su se dvije lige spojile u Premijer ligu Bosne i Hercegovine.[1]

U sedam prvenstava i šest kupova igrala je većina nogometnih klubova iz Bosne i Hercegovine iz većih općinskih središta s većinskim hrvatskim stanovništvom: HŠK Zrinjski, NK Široki Brijeg, HNK Brotnjo Čitluk, HŠK Posušje, HNK Orašje, NK Žepče, NK Sloga Ljubuški, HNK Grude, NK Troglav 1918 Livno, HNK Tomislav, HNK Kupres, HNK Sloga, HNK Rama, HNK Stolac, HNK Čapljina, NK Kiseljak, NK Vitez, NK Kreševo, NK Novi Travnik i NK Elektrobosna Jajce.

Upravljanje[uredi | uredi izvor]

Prije pridruživanja Nacionalnom nogometnom savezu, NSHB je upravljao sljedećim takmičenjima:

I reprezentacijama:

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Nogometni savez Hrvatske Republike Herceg Bosne". www.facebook.com. Pristupljeno 11. 8. 2019.
  2. ^ studio, Technabit-development (29. 3. 2016). "Sjećanje na prvo poslijeratno nogometno natjecanje u BiH: Liga Herceg-Bosne počela u proljeće 1994". Pogled.ba (jezik: hrvatski). Pristupljeno 11. 8. 2019.
  3. ^ "Zlatne godine" (PDF).
  4. ^ "20 Godina od sluzbenog susreta Paragvaj - Herceg-Bosna".