Noina arka

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Slika Edwarda Hicksa prikazuje kako životinje u parovima ulaze u Noinu arku

Noina arka (Nojeva arka, Nuhova lađa), prema Bibliji, je bilo plovilo sagrađeno na Božiju zapovijed kako bi spasilo Nou, njegovu porodicu i sve životinje od Velikog Potopa..

Priča o Arci iz Knjige postanka ima paralele sa sumerskim mitom o Ziusudri, koji govori kako je Ziusudru Bog upozorio da sagradi plovilo u kojem će izbjeći poplavu koju je On poslao. Manje precizne paralele se mogu naći u mnogim drugim kulturama širom svijeta. U stvari, priča o Potopu je jedna od najčešćih tema mitologije širom svijeta, što i skeptici i vjernici koriste kao dokaz u prilog svog stajališta.

Priča o Arci je bila predmetom opsežnog objašnjavanja u različitim abrahamskim religijama, pri čemu su se teoretska rješenja i praktična rješenja (npr. kako se Noa rješavao životinjskog otpada) miješala s alegorijskim tumačenjima (npr. Arka kao prethodnica Crkve, nudi spas čovječanstvu).

Od početka 18. vijeka, razvoj geologije i biogeografije kao nauka je omogućio da pojedini prirodnjaci pokušaju opravdati doslovno tumačenje priče o Arci. Usprkos toga, Biblijski literalisti nastavljaju istraživati regiju oko planine Ararat u sjeveroistočnoj Turskoj gdje Biblija kaže da je Noina Arka završila.