Normalna sila

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Fn predstavlja normalnu silu.

U fizici, normalna sila (ili u nekim knjigama samo N) je komponenta, okomita na površinu kontakta, kontaktne sile kojom je napregnuta, na primjer, površina poda ili zid, i koja spriječava tijelo da prodre u pod ili u zid. U statičkim slučajevima, dovoljno je uravnotežiti silu sa silom kojom tijelo tijelo djeluje na neki drugi objekat (npr. težina tijela koja djeluje na pod, pa će normana sila biti okomita na pod). Ako tijelo udari površinu nekom brzinom, normalna sila daje negativno ubrzanje, u zavisnosti od fleksibilnosti poda/zida.

Generalno, intenzitt normalne sile je projekcija sile vuče, T, u normalnom pravcu, n. Sila vuče je jednaka skalarnom proizvodu jedinice normalne na tenzor napona koji opisuje naponsko stanje površine. To jest,

Ili, u indeksnoj notaciji,

Sila trenja[uredi | uredi izvor]

Preko normalne sile, može se izračunati sila trenja, koja je jednaka:

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.