Normanska dinastija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Rolonidi
Države Engleska, Normandija
Osnivač Robert I, vojvoda Normandije (Rolo)
Posljednji vladar Matilda, gospodarica Engleza
Posljednji muški član Henrik I, kralj Engleske
Osnovana 911.
Izumrla 1167.
Svrgnuta 1141.

Normanska dinastija, odnosno Rolonidi, bili su srednjovjekovni vladari Normandije i Engleske.

Dinastiju je osnovao prvi normanski vojvoda Robert I, poznat kao Rolo. Godine 1066. normanski vojvoda Vilim II osvojio je englesku i postao kralj Vilim I. Nakon vladavine njegovih sinova, Vilima II i Henrika I, prijestolje je uzurpirao Blojevac Stjepan, sin kćerke Vilima I. Henrikova kćerka Matilda, koja je bila priznata kao prestolonasljednica za vrijeme očevog života, ratovala je sa Stjepanom i uspjela zavladati 1141. godine, da bi izgubila bitku sa Stjepanovom suprugom i svojom istoimenom rodicom, bulonjskom groficom Matildom I.

Dinastija je izumrla smrću Matilde, koja se ratujući sa Sjepanom uspjela izboriti da englesku krunu naslijedi njen sin, Henrik II.


Prethodnik:
Wessex
Kraljevska dinastija
Engleske

1066-1135
Nasljednik:
Blois
Prethodnik:
/
Vojvodska dinastija Normandije
911-1135