Novac u knjigama o Harryju Potteru

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Novac u Harry Potteru)
Vrijednosti kovanica
Jedan knut Jedan srp Jedan galeon
Knutovi 1 29 493
Srpovi 0.034 1 17
Galeoni 0.002 0.059 1

U seriji knjiga o Harry Potteru engleske spisateljice J. K. Rowling koristi se jedinstven novčani sistem. Sav je novac u kovanicama (dakle, nema novčanica) i podijeljeni su (poredano po vrijednosti od najvrednijih) na zlatne galeone, srebrne srpove i brončane knutove.

Hagrid u prvoj knjizi tvrdi da je lako razumjeti taj sistem, iako je odnos vrijednosti u sistemu pomalo čudan. U većini svjetskih novčanih sistema postoje dvije vrste novaca iste valute od kojih je jedna sto puta veća od druge (1€ = 100¢, 1$ = 100¢, 1KM = 100 KF itd.), dok u svijetu Harry Pottera postoje tri vrste novaca iste valute. Zbog autoričine sklonosti satiri može se zaključiti da je taj novčani sistem zapravo oblikovan kao parodija na stari britanski sistem, gdje je jedna funta imala 20 šilinga, a jedan šiling 12 penija.

Pretpostavke o vrijednosti[uredi | uredi izvor]

J. K. Rowling je u intervjuu za Comic Relief izjavila da jedan galeon vrijedi "otprilike pet funti". Međutim, vjerojatnije je da autorica vrijednosti čarobnjačkog novca nije promislila u detalje ili da bitno drugačija socijalna struktura čarobnjačke zajednice (uključujući i nepostojanje masovne proizvodnje) znači i bitno drugačije cijene za slične predmete koji postoje i u 'bezjačkom' svijetu.

U knjizi Čudesne zvijeri i gdje ih pronaći dobijamo dvije informacije koje bi mogle pomoći u usporedbi vrijednosti galeona i novca iz stvarnog svijeta. Kao prvo, da je u dobrotvorne svrhe prikupljeno 174 miliona funti što je jednako 34,000,872 galeona, 14 srpova i 7 knutova (iznos je u Metloboju kroz vijekove zaokružen na 34 miliona galeona). Također je navedeno da je cijena knjige 2.50 funti (oko 7.50 konvertibilnih maraka) odnosno 14 srpova i 3 knuta.

Prva informacija govori da jedan galeon vrijedi oko 5.12 funti (oko 16 konvertibilnih maraka), ali druga informacija govori da jedan galeon vrijedi otprilike 3.01 funti (oko 9 konvertibilnih maraka). Prva bi informacija trebala biti tačnija dok druga nije nužno toliko precizna (možda čarobnjaci moraju platiti više za knjigu od bezjaka):

  • 1 galeon vrijedi otprilike 5.12 funti ili 14.40 konvertibilne marke
  • 1 srp vrijedi nešto više od 30 penija ili 84 feninga
  • 1 knut vrijedi nešto više od jednog penija ili 3 feninga

Harry je svoj čarobni štapić platio 7 galeona ili oko 100 konvertibilnih maraka.

Banke[uredi | uredi izvor]

Jedina banka koja se spominje u Harryju Potteru je Gringotts koju vode goblini. Ta se banka nalazi u Zakutnoj ulici u Londonu. Hagrid tvrdi da čarobnjaci imaju "samo jednu" banku. Postoji mogućnost da Gringotts ima podružnice u drugim državama, vjerovatno barem u Egiptu gdje je prije dolaska u Londonsku podružnicu radio Ronov stariji brat Bill.

Dizajn kovanica[uredi | uredi izvor]

Na svakom galeonu postoji serijski broj iz kojeg se može saznati koji ga je goblin iskovao. U Harry Potteru i Redu feniksa Hermiona je začarala lažne galeone da pokazuju datum i vrijeme sljedećeg sastanka Dumbledoreove armije umjesto serijskog broja.

Iako su kovanice korištene u filmovima okrugle, u knjigama su možda drugačije dizajnirane. Također, ništa nije rečeno o veličini i težini kovanica, iako se u Harry Potteru i Plamenom peharu jedan bezjak žalio na dvojicu ljudi koji su mu pokušali platiti zlatnim novčičima samo malo manjima od tačka. Moguće je da je taj bezjak pretjerivao zato što bi kovanice te veličine bile ne samo jako teške, nego bi i vrijedile znatno više od pretpostavljene vrijednosti galeona.