Nusret Idrizović

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Nusret Idrizović (Bijelo Polje, 1930- ) je bošnjački književnik.

Svoja najvrednija djela napisao je u atipičnim žanrovima: nakon dječje proze, u "bogumilskom ciklusu" ostvario je esejističku meditaciju o svjetonazoru i usudu krstjana srednjovjekovne Bosne i Huma (Kolo bosanske škole smrti, 1984; Kolo tajnih znakova, 1987; te Kolo svetog broja,1989)[potreban citat]. Kad je već izgledalo da je našao temu koju će samo dalje obrađivati, ratna stradanja u Bosni i Hercegovini, utjelovljena u užasima silovanja Bošnjakinja, potresla su autora i motivirale ga da napiše dokumentarno-faktografski roman: "Hude sudbe:Silovanje Azre". To je djelo, po riječima pisca predgovora Esada Ćimića, "najprimjerenija osveta za zla i poniženja" koja su žrtve pretrpjele[potreban citat].

Dobitnik je Nagrade "Vladimir Nazor" za 1987. godinu.