OSIRIS-REx

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

OSIRIS-REx (Origins, Spectral Interpretation, Resource Identification, Security, Regolith Explorer) NASA -ina je misija proučavanja asteroida i vraćanja uzoraka.[1] Primarni cilj misije je dobiti uzorak od najmanje 60 grama sa 101955 Bennu, a ugljikovog asteroida u blizini Zemlje, i vratiti uzorak na Zemlju za detaljnu analizu. Očekuje se da će vraćeni materijal omogućiti naučnicima da saznaju više o nastanku i evoluciji Sunčevog sistema, njegovim početnim fazama formiranja planeta i izvoru organskih spojeva koji su doveli do stvaranja života na Zemlji.[2]

OSIRIS-REx je lansiran 8. septembra 2016. godine, proletio je pored Zemlje 22. septembra 2017. godine, a sastao se sa Bennuom 3. decembra 2018. godine.[3] Sljedećih nekoliko mjeseci proveo je analizirajući površinu kako bi pronašao pogodno mjesto za vađenje uzorka. 12. decembra 2019. NASA je objavila prvo mjesto za uzimanje uzoraka, poznato kao Nightingale. 20. oktobra 2020. OSIRIS-REx se približio Bennuu i uspješno izvršio korake za prikupljanje uzorka.[4] Očekuje se da će se sa svojim uzorkom vratiti na Zemlju 24. septembra 2023.[5]

Bennu je odabran za metu studije jer je to "vremenska kapsula" od rođenja Sunčevog sistema.[6] Bennu ima vrlo tamnu površinu i klasificiran je kao asteroid tipa B, podtip karbonskih asteroida tipa C. Takvi se asteroidi smatraju "primitivnima", jer su prošli male geološke promjene od vremena nastanka. Bennu je posebno odabran zbog dostupnosti netaknutog ugljičnog materijala, ključnog elementa u organskim molekulima neophodnog za život, kao i predstavnika materije prije nastanka Zemlje. Organski molekuli, poput aminokiselina, prethodno su pronađeni u uzorcima meteorita i kometa, što ukazuje da se neki sastojci neophodni za život mogu prirodno sintetizirati u svemiru.

Asteroid Bennu, snimljen sondom OSIRIS-REx, 3. decembra 2018
OSIRIS-REx video pregleda misije

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ http://www.nasa.gov/press/2015/march/nasa-s-osiris-rex-mission-passes-critical-milestone/
  2. ^ "OSIRIS-REx Mission Selected for Concept Development". NASA. Arhivirano s originala, 6. 6. 2012. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link) Ovaj članak sadrži tekst iz ovog izvora, koji je u javnom vlasništvu.
  3. ^ Chang, Kenneth (3. 12. 2018). "NASA's Osiris-Rex Arrives at Asteroid Bennu After a Two-Year Journey". The New York Times. Pristupljeno 3. 12. 2018.
  4. ^ Chang, Kenneth (20. 10. 2020). "Seeking Solar System's Secrets, NASA's OSIRIS-REX Mission Touches Bennu Asteroid - The spacecraft attempted to suck up rocks and dirt from the asteroid, which could aid humanity's ability to divert one that might slam into Earth". The New York Times. Pristupljeno 21. 10. 2020.
  5. ^ "OSIRIS-REx Factsheet" (PDF). Explorers and Heliophysics Projects Division. NASA. august 2011. Ovaj članak sadrži tekst iz ovog izvora, koji je u javnom vlasništvu.
  6. ^ Wall, Mike (8. 9. 2016). "Next Stop, Bennu! NASA Launches Bold Asteroid-Sampling Mission". Space.com.