Idi na sadržaj

O porijeklu nejednakosti

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
O osnovama nejednakosti među ljudima
Naslovna stranica Jean-Jacques Rousseauove knjige O porijeklu nejednakosti iz 1754. godine koju je objavio Marc-Michel Rey 1755. godine u Holandiji
AutorJean-Jacques Rousseau
Originalni nazivDiscours sur l'origine et les fondements de l'inégalité parmi les Hommes
Vrsta djelaFilozofski esej
Datum izdanja1755.

Rasprava o porijeklu i osnovama nejednakosti među ljudima (franc. Discours sur l'origine et les fondements de l'inégalité parmi les Hommes, engl. Discourse on the Origin and Basis of Inequality Among Men), također poznata kao Druga rasprava, je djelo francuskog filozofa Jean-Jacques Rousseaua. Ovaj filozofski esej je objavljen 1755. godine kao odgovor na pitanje Akademije Dijon pod nazivom "Šta je izvor nejednakosti među ljudima i da li je u skladu sa zakonom prirode?".

Knjiga I O osnovama nejednakosti medju ljudima

Dvije su nejednakosti oko koje Rousseau gradi svako promišljanje nejednakosti medju ljudima, a to su:

  1. Prirodna ili fizička (razlike u godinama, zdravlju, snazi tijela, kakvoći duha i duše)
  2. Politička ili moralna nejednakost (ona se sastoji u povlastici koje neki uživaju na štetu drugih, bogatiji, moćniji, itd.)

Najbolje sam Rousseau objašnjava zašto je potrebna ova rasprava, zašto je potrebno precizno i politički jasnom terminologijom utvrditi sav nesrazmjer ljudskosti svu poremećenost odnosa čovjeka,njegova prava(prirodnog) i svih ograničenja nastalih sporazumom da se ta ista prava ograniče a u nekim slučajevima napuste u korist političke moći različitih političkih tijela.