Obavještajno-sigurnosna agencija

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Wikitext.svg Ovom članku ili dijelu članka nedostaju interni linkovi.
Nakon dodavanja internih linkova uklonite ovaj šablon.
Wiki letter w.svg Ovaj članak je siroče zato što nema ili vrlo malo ima drugih članaka koji linkuju ovamo.
Molimo Vas da postavite linkove prema ovoj stranici sa srodnih članaka(23-02-2012)
Preferences-system.svg Ovom članku potrebna je jezička standardizacija, preuređivanje ili reorganizacija.
Pogledajte kako poboljšati članak, kliknite na link uredi i doradite članak vodeći računa o standardima Wikipedije.
NotCommons-emblem-copyrighted.svg Moguće kršenje autorskih prava drugih!
Molimo Vas da pri uređivanju ne koristite kopije sadržaja drugih internet stranica ili pisanih djela bez dozvole autora. Takvim postupkom kršite zakon o autorskim pravima, a Vaš članak ili njegov sporni dio će biti obrisani. Hvala na razumijevanju!


Mjesto i uloga Obavještajno sigurnosne / bezbjednosne agencije BiH u sigurnosnom sistemu Bosne i Hercegovine

Reforma obavještajnih službi u Bosni i Hercegovini utvrđena je kao jedan od ključnih uvjeta za početak pregovora BiH sa Evopskom unijom o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju. Međunarodna zajednica tražila je da zakon o jedinstvenoj obavještajno-sigurnusnoj službi Parlament BiH usvoji što prije, a prve inicijative o tome uslijedile su 2002. godine nakon novembarske / studeni konferenciji u Londonu (Velika Britanija), kada je usvojena "Londonska deklaracija o organiziranom kriminalu na Balkanu".

Ta velika međunarodna konferencija o organiziranom kriminaluu u jugoistočnoj Evropi, koju je upriličila britanska Vlada, pokazala je da se borba protiv organiziranog kriminala uvršćuje u prioritetne aktivnosti, kako država regiona, tako i međunarodne zajednice u ovom slučaju oličene u Evropskoj uniji. Takvo opredjeljenje tražilo je reformu sistema bezbjednosti i u BiH i u regionu u cjelini, a sve u pravcu što efikasnije i organiziranije borbe protiv prijetnji koje nosi međunarodni organizirani kriminal i terorizam.

Ovom Londonskom deklaracijom učesnici konferencije obavezali su se na borbu protiv organiziranog kriminala na njegovom izvorištu, u tranzitu odnosno u prekograničnim aktivnostima i konačno na samom odredištu, odnosno djelovanjem protiv kriminalaca iz regiona koji operiraju u stranim zemljama. Međunarodna zajednica će, stoji u ovom dokumentu, nastaviti da pruža pomoć kako bi se ostvarile obaveze koje su na skupu u Londonu preuzele zemlje regiona koje će zauzvrat morati da pruže opipljive rezultate.

Od Obavještajno sigurnosne / bezbjednosne agencije BiH koja je dobila značajno mjesto i u BiH, i u regionu, javnost očekuje da u saradnji sa ostalim institucijama iz sistema bezbjednosti unutar BiH i van nje, odgovori nadleženostima koje su precizirali inostrani i domaći pravni eksperti, a zakonodavno tijelo realiziralo usvajanjem Zakona o obavještajno sigurnosnoj / bezbjedonsoj agenciji BiH čime je ova instutucija smještana u samo žarište unutarnjih, regionalnih i evropskih napora u borbi protiv kriminala i korupcije i uvođenju vladavine prava u regionu.[potreban citat]


Formiranje OSA / OBA BiH[uredi | uredi izvor]

Dana 22. marta 2004. godine, na osnovu člana IV.4.a) Ustava Bosne i Hercegovine, Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine, na sjednici Predstavničkog i Doma naroda, usvojila je Zakon o obavještajno - sigurnosnoj agenciji Bosne i Hercegovine. Ovaj zakon stupio je na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku Bosne i Hercegovine br. 12, od 14.04.2004. godine, a Agencija je počela sa radom 01. juna 2004. godine.

Dakle, pomenutim Zakonom osnovana je Obavještajno sigurnosna / bezbjednosna agencija Bosne i Hercegovine koja je odgovorna za prikupljanje, analiziranje i distribuiranje obavještajnih podataka u cilju zaštite sigurnosti, uključujući suverenitet, teritorijalni integritet i ustavni poredak Bosne i Hercegovine.

Bitno je naglasiti da Agencija obavlja svoj rad u skladu s odredbama Ustava Bosne i Hercegovine, uključujući odredbe Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda i njenih protokola, te međunarodne ugovore i sporazume koje je BiH potpisala ili im je pristupila.

Prema zakonskom rješenju, Agencija je civilna obavještajno-sigurnosna institucija koja ima status nezavisne administrativne organizacije Bosne i Hercegovine. Agencija ima status pravnog lica.

U sastav Agencije ušle su civilne obavještajno-sigurnosne institucije koje su ranije djelovale u entitetima - u Federaciji Bosne i Hercegovine i u Republici Srpskoj. Zakonom je određeno da se na teritoriji Bosne i Hercegovine ne mogu osnivati ni djelovati nikakve druge civilne obavještajno-sigurnosne strukture.

Finansijska sredstva za rad Agencije u cjelini se obezbjeđuju iz državnog budžeta, u skladu sa zakonom koji regulira Trezor institucija Bosne i Hercegovine.

Sjedište Agencije je u Sarajevu, ulica Mehmeda Spahe 7.


Nadležnosti OSA / OBA BiH

Obavještajno sigurnosna / bezbjednosna agencija BiH odgovorna je za prikupljanje obavještajnih podataka u vezi s prijetnjama po sigurnost Bosne i Hercegovine, kako unutar, tako i van države. Agencija je odgovorna za analiziranje prikupljenih podataka i njihovo prenošenje ovlaštenim dužnosnicima i tijelama (najvši organi vlasti i njihovi predstavnici), kao i za prikupljanje i analiziranje i prenošenje obavještajnih podataka sa svrhom pružanja pomoći ovlaštenim službenim osobama, kako je difinirano zakonima o krivičnom postupku u Bosni i Hercegovini, te ostalim mjerodavnim tijelima u BiH, kada je to potrebno radi suzbijanja prijetnji po sigurnost Bosne i Hercegovine.

Zakonom su jasno definirane "prijetnje po sigurnost Bosne i Hercegovine". U tom kontekstu kao takve smatrat će se prijetnje suverenitetu, teritorijalnom integritetu, ustavnom poretku, osnovama ekonomske stabilnosti BiH, kao i prijetnje po globalnu sigurnost koje su štetne po Bosnu i Hercegovinu (ali i za region, EU i svijet u cjelini).

Radi se o prijetnjama sa aspekta terorizma, uključujući međunarodni terorizam; prijetnjama sa aspekta špijunaže usmjerene protiv Bosne i Hercegovine ili štetne po sigurnost BiH na bilo koji drugi način; prijetnjama sa aspekta sabotaža usmjerenih protiv vitalne nacionalne infrastrukture Bosne i Hercegovine ili na drugi način usmjerenih protiv BiH; prijetnjama sa aspekta organiziranog kriminala usmjerenog protiv Bosne i Hercegovine ili štetnog po sigurnost BiH na bilo koji drugi način; prijetnjama sa aspketa trgovine drogama, oružjem i ljudima usmjerene protiv Bosne i Hercegovine ili štetne po sigurnost BiH na bilo koji drugi način; prijetnjama sa aspekta nezakonite međunarodne proizvodnje oružja za masovno uništenje, ili njihovih komponenti, kao i materijala i uređaja koji su potrebni za njihovu proizvodnju; prijetnjama sa aspekta nezakonite trgovine proizvodima i tehnologijama koje su pod međunarodnom kontrolom; prijetnjama sa aspekta radnji kažnjivih po međunarodnom humanitarnom pravu i prijetnjama sa aspekta djela organiziranog nasilja ili zastrašivanja nacionalnih ili vjerskih grupa u Bosni i Hercegovini.


Direktor OSA-OBA od 2004. do 2012. godine


Vanjski izvori[uredi | uredi izvor]

  1. OSA/OBA BiH
  2. Vijeće Ministara BiH
  3. Parlamentarna skupština BiH