Idi na sadržaj

Odbor regija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Logo Odbora regija

Odbor regija je, uz Privredni i socijalni odbor, drugo savjetodavno tijelo Evropske unije. Osnovan je Ugovorom o Evropskoj uniji osnovan je Ugovorom iz Maastrichta 1992. kao odgovor na sve učestalije zahtjeve regionalnih vlasti u državama članicama da im se omogući neposredan uticaj na donošenje onih odluka u Evropskoj uniji kojima se zadire u lokalne interese. U Uniji petnaestorice Odbor je imao 222 člana. Ugovorom iz Nice određeno je da broj članova Odbora ne smije prijeći 350.

Odbor regija sastoji se od 317 predstavnika regionalnih i lokalnih vlasti s područja država članica. Mandat im traje četiri godine.

Zadatak

[uredi | uredi izvor]

Odbor daje mišljenja, bilo kad su to dužni zatražiti Evropska komisija, Evropski parlament ili Vijeće Evropske unije bilo na vlastitu inicijativu. U njihovoj jurisdikciji su pitanja koja se tiču: obrazovanja, kulture, javnog zdravstva, transevropske mreže, prometa, telekomunikacijske i energetske infrastrukture, privredne i socijalne kohezije, politike zapošljavanja, i sl. Oni djeluju kroz šest specijaliziranih povjerenstava, koja su sastavljena od članova Odbora. O nacrtu koji članice odbora sastave i u njemu izraze svoje slaganje ili ne slaganje s prijedlogom Evropske komisije se raspravlja na jednom od pet plenarnih zasjedanja koja se održavaju svake godine. Ukoliko većina usvoji nacrt, on se kao mišljenje prosljeđuje Evropskoj komisiji, Evropskom parlamentu i Vijeću Evrposke unije.

Broj predstavnika po državama članicama:

Zemlja Broj predstavnika
Njemačka 24
Francuska 24
Italija 24
Velika Britanija 24
Poljska 21
Španija 21
Belgija 12
Češka 12
Grčka 12
Mađarska 12
Holandija 12
Austrija 12
Portugal 12
Švedska 12
Danska 9
Hrvatska 9
Irska 9
Litva 9
Slovačka 9
Finska 9
Estonija 7
Latvija 7
Slovenija 7
Kipar 6
Luksemburg 6
Malta 5
Ukupno 317

Vanjski linkovi

[uredi | uredi izvor]