Oddish

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Oddish
Oddish.png
Opći podaci
Japansko imeナゾノクサ, Nazonokusa
Redni broj43
Generacijaprva
VrstaTravnati/Otrovni
StepenElementarni
Razvio se iz-
Razvija se uGlooma
Razvojsjecanjem iskustva
Visina0,5 m
Težina5,4 kg
SposobnostHlorofil (Chlorophyll)

Oddishovo je ime kombinacija engleskih riječi "odd" = čudno, neobično; te "radish" = rotkvica. Njegovo japansko ime, Nazonokusa, izvedenica je japanskih riječi "nazono" = misteriozan, enigmatičan, i "kusa" = trava, korov.

Biološke karakteristike[uredi | uredi izvor]

Oddish sliči na malenu animiranu biljku. Tijelo mu je ljubičaste, plave ili crne boje, s dvije male nožice i crvenim očima. Iz vrha njegove glave raste 5 dugih listova.

Oddish je noćni Pokémon i radije koristi mjesečinu nego Sunčevu svjetlost radi fotosinteze. Tokom dana, Oddish izbjegava toplinu i svjetlost Sunca ukopavajući se u zemlju, ostavljajući na površini samo listove na njegovoj glavi. Na ovaj način prerušava se u biljku, krivo usmjeravajući njegove predatore.

Dok je zakopan, Oddish se hrani upijajući hranjive tvari iz zemlje koristeći svoje noge, za koje kažu da se privremeno pretvaraju u strukturu nalik korijenu samo radi ove svrhe.

Ako iko pokuša iščupati Oddisha iz zemlje vukući ga za lišće, Oddish će reagirati vrišteći jezovitim glasom. Ovo ponašanje nalikuje mitološkoj biljci, mandragori, iako Oddishovo vrištanje ne djeluje pogubno kao vrištanje mandragore.

Kada padne noć, izloženost mjesečini čini Oddisha aktivnijim. Počne se izvlačiti iz zemlje, i njegovi se ekstremiteti vraćaju natrag u oblik nogu. Tada se nastavlja kupati u mjesečini i raste, lutajući 300 metara uokolo raspršujući sjemenke kako bi širio svoju vrstu. S dolaskom zore, cijeli se ciklus ponavlja.

Oddish je jedini Pokémon čije se latinsko ime zna iz Pokédexa, a glasi Oddium Wanderus.

U videoigrama[uredi | uredi izvor]

Oddisha je veoma čest u mnogim igrama. U Pokémon Yellow može ga se pronaći Stazi 12, 13, 14, 15, 24 i 25, dok ga se u Pokémon Red može naći na svim navedenim Stazama, kao i Stazama 5, 6 i 7. Pokémon FireRed povećava njegovu dostupnost i na Šumu Bobica, Veznom Mostu, Rtu Brink i Vodenom Putu.

U Pokémon Silver i Gold, Oddisha se može pronaći na Stazama 5, 6, 24, 25 i Ilex Šumi.

U Pokémon Ruby, Sapphire i Emerald, Oddisha se može pronaći na Stazama 110, 117, 119, 120, 121, 123 i Safari Zoni.

Kao Elementarni Pokémon s još dva stupnja razvoja, Oddish ima prilično dobre statistike, posebno Special Attack. Uči mnoge tehnike koje uzrokuju status-efekte, kao i moćan Travnati napad Ples latica (Petal Dance). Iako bi mogao izdržati protiv mnogih Pokémona, Oddishovi evoluirani oblici Gloom, Vileplume i Bellossom češće se upotrebljavaju u borbama.

U animiranoj seriji[uredi | uredi izvor]

Oddish se u animiranoj seriji pojavljivao nekoliko puta, ali više-manje svaki put imao je sporednu ulogu. Oddish se često pojavljuje kao član neke grupe Travnatih Pokémona.

U jednoj značajnijoj epizodi, Oddish se pojavljuje u grupi Hoppipa koje njihova vlasnica koristi za predviđanje vremena. Nesretni Oddish zavidi Hoppipima zbog njihove sposobnosti da "lete" na jačim povjetarcima.