Odmut (Crna Gora)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Odmut je arheološki lokalitet koji se nalazio pored gradica Plužine, na ušću Vrbnice u Pivu nedaleko od Nikšića u Crnoj Gori. Pećina, koja je u osnovi širine 20 m a visine 14 m, otkrivena je 1968. godine, a arheloška istraživanja počela su 1972. Pećina sadrži 7 kulturnih slojeva, debljine 4 m, koji se datiraju u period od mezolita do bronzanog doba (8300. godine p. n. e. do 1800. godine p. n. e.).

U Odmutu 1 otkriveni su kosti divljih životinja, a od oruđa, alatke od okresanog kamena, koje su slične onima koji su pronađenim u Crvenoj stijeni. Karakteristični oblici su: noževi, strugači, šiljci i harpuni od jelenjeg roga. U Odmutu 2 otkriveni su ostaci glinenog posuđa. Odmut 3 - 5 se datira u period od 4900. godine p. n. e. do 2500. godine p. n. e. tokom kojeg je pećina vjerovatno služila kao sezonsko stanište. Od keramičkih oblika javljaju se lonci i zdjele, bez ornamenata, a od oruđa kamene strijele i sjekire.

Odmut je napušten oko 1800. godine p. n. e.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Literatura[uredi | uredi izvor]

  • Praistorija Jugoslovenskih zemalja, 1. tom, Sarajevo, 1979.