Odnosi Irske i NATO-a

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
  Članice NATO-a
  Irska

Irska i NATO imali su formalne odnose od 1999. godine, kada se Irska pridružila članici NATO-ovog programa Partnerstvo za mir (PfP) i prijavila se u NATO-ovo Vijeće za euroatlantsko partnerstvo (EAPC). Do danas, Irska nije tražila pristup kao punopravna članica NATO-a zbog svoje tradicionalne politike vojne neutralnosti.

Historija Odnosa[uredi | uredi izvor]

Irska je bila voljna 1949. pregovarati o bilateralnom paktu o obrani sa Sjedinjenim Državama, ali protivila se ulasku u NATO sve dok pitanje Sjeverne Irske nije riješeno sa Ujedinjenim Kraljevstvom.Službeni odnosi između NATO-a i Irske započeli su 1999. godine kada je Irska postala potpisnica NATO-ovog programa Partnerstvo za mir i Vijeća za euro-atlantsko partnerstvo. Od tada, NATO i Irska aktivno surađuju na pitanjima očuvanja mira, humanitarne pomoći, spašavanja i upravljanja krizama i razvijali su praktičnu saradnju u drugim vojnim oblastima od obostranog interesa, u okviru Irskog individualnog programa partnerstva (IPP) i Individualnog programa partnerstva i suradnje (IPCP) , koji se zajednički dogovaraju svake dvije godine.Irska suradnja s NATO-om usredotočena je na povijesnu politiku neutralnosti zemlje u oružanim sukobima, koja irskoj vojsci omogućava raspoređivanje u mirovnim i humanitarnim misijama tamo gdje za to postoji mandat Ujedinjenih nacija (rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a ili rezolucija Generalne skupštine UN-a), ovisno o odobrenju vlade i Dáila Éireanna (irski parlament). To je poznato kao irska politika "trostrukog zaključavanja".[1]

Vojna zaustavljanja SAD u Irskoj[uredi | uredi izvor]

Zračne objekte Irske američka vojska redovno koristi za tranzit vojnog osoblja u inozemstvo, uglavnom na Bliski Istok. Irska vlada počela je opskrbljivati ​​vojne i civilne zračne prostore u Irskoj na korištenje oružanim snagama Sjedinjenih Država tokom Prvog zaljevskog rata 1991. godine. Nakon napada 11. septembra 2001. godine, irska vlada ponudila je korištenje irskog zračnog prostora i aerodroma američkoj vojsci za podršku ratu u Afganistanu i invaziji na Irak 2003. godine, pod uvjetom da zrakoplovi budu nenaoružani, bez tereta oružja , municija ili eksploziv, ne sudjeluju u prikupljanju obavještajnih podataka, te da dotični letovi tada nisu dio vojnih vježbi ili operacija.Aerodrom Casement, Baldonnel (vojska) i aerodrom Shannon (civilni), koji se koriste kao središta za zaustavljanje, tokom 2002. do 2014. godine prošlo je više od 2,4 miliona američkih trupa.Prosječno više od 500 američkih trupa svakodnevno prolazi kroz Shannon[2][3]

Galerija[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Lee, Dorcha. "Time to adjust the peacekeeping triple lock". The Irish Times (jezik: engleski). Pristupljeno 26. 11. 2019.
  2. ^ "15pc rise in number of US military flights landing at Shannon". Independent.ie (jezik: engleski). Pristupljeno 26. 11. 2019.
  3. ^ Clonan, Tom. "Tom Clonan: Why it's time to have an open and honest debate about our neutrality". TheJournal.ie (jezik: engleski). Pristupljeno 26. 11. 2019.