Ogijeri

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Ogijeri su imaginarna rasa iz svijeta epske fantstike Točak vremena. Ogijeri su neljudska rasa bića. Žive tri puta duže od ljudi. Visoki su, sa širokim nosom i ćubastim ušima.

Historija Ogijera[uredi | uredi izvor]

Ogijeri su u Dobu legendi bili veoma cijenjeni i poštovani. Sarađivali su sa Nimovima i Da'šain Aijelima, pjevajući biljkama i tako poboljšavajući prinos. Živjeli su u stedinzima, oblastima gdje Aes Sedai nisu mogli da osjete Istinski izvor. Ogijeri su vršili i ulogu policije, mada nemamo puno informacija o toj službi. Nakon Slamanja svijeta, kada su muški Aes Sedai razarali svijet, Ogijeri su morali da pobjegnu iz svojih stedinga. Tada se među njima pojavila Čežnja. Čežnja je bolest koja savlada svakog Ogijera ako je predugo van stedinga. Iako su stedinzi polako otkrivani, mnogi su Ogijeri umrli od te bolesti. Ogijeri su poznati kao veliki graditelji. Nakon Slamanja svijeta sagradili su mnoge velike gradove, kao Kairhijen. Ogijerski stedinzi se najviše nalaze u Kičmi svijeta i planinama Duma.

Ogijersko društveno uređenje[uredi | uredi izvor]

Ogijeri imaju jedinstveno društveno uređenje. Svakim stedingom upravljaju Starješine, grupa najstarijih Ogijera u stedingu. Ponekad se Starješine različitih stedinga sastaju, ali to je rijetko. Ogijerske porodice su matrijalhalne. Majka vodi glavnu riječ. Ona bira djevojku za svog sina. Muški Ogijeri obično ne izlaze iz stedinga do 100. godine života.