Idi na sadržaj

Oksid

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Oksidi)
Silicij-dioksid

Oksidi su spojevi kisika u kojima on ima stepen oksidacije minus dva (-2). Karakteristika ovih spojeva je da nemaju vezu uzmeđu dva atoma kisika. Svi elementi, osim nekih plemenitih plinova, grade okside.

Oksidi ionskog karaktera (bazični oksidi)[uredi | uredi izvor]

Neki oksidi su ionskog karaktera, a neki kovalentnog. Oksidi ionskog karaktera nastaju sa elementima koji se nalaze lijevo u periodnom sistemu elemenata, a to su spojevi male elektronegativnosti i malog ionizacijskog potencijala. Primjer takvog oksida je barij-oksid BaO, koji otapanjem u vodi daje bazičnu otopinu, pa se nazivaju još i bazični oksidi:

BaO + H2O → Ba(OH)2 → Ba2+ + 2OH-

Oksidi kovalentnog karaktera (kiseli oksidi)[uredi | uredi izvor]

Elementi koji se nalaze desno u periodnom sistemu elemenata prave okside kovalentnog karaktera, zbog male razlike u elektronegativnosti. Zbog toga su većina tih spojeva plinovi na sobnoj temperaturi (SO2, CO2, itd.). Otapanjem u vodi oni daju kisele otopine, pa se nazivaju kiseli oksidi:

SO2 + H2O → H2SO3 → H+ + HSO3-

Amfoterni oksidi[uredi | uredi izvor]

Neke okside nije moguće karakterisati ni kao isključivo kisele niti bazične. To se uglavnom odnosi na elemente u sredini periodnog sistema elemenata, pa se takvi oksidi nazivaju amfoterni oksidi.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]