Olga Humo

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Gnome-edit-clear.svg Ovaj članak zahtijeva čišćenje.
Molimo Vas da pomognete u poboljšavanju članka pišući ili ispravljajući ga u enciklopedijskom stilu.
Spelling icon.svg Moguće je da ovaj članak ne poštuje standarde Wikipedije na bosanskom jeziku
kao što su upotreba afrikata, pravopis, pisanje riječi u skladu sa standardima, te način pisanja članaka.
Gnome-colors-applications-office.svg Ovaj članak nije uopće ili je loše kategoriziran.
Za pomoć pogledajte spisak glavnih kategorija. Nakon dodavanja kategorija uklonite ovaj šablon.
NotCommons-emblem-copyrighted.svg Sporno je da li ovaj članak poštuje autorska prava
u skladu s politikom Wikipedije u vezi s radovima u javnom domenu i GFDL licencom. Za više informacija pogledajte stranicu za razgovor.

Olga Humo rođena Ninčić (1919) učesnica Narodnooslobodilačke borbe i profesorica na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Umrla je u Beogradu 2013. godine.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Olga Ninčić Humo rođena je 1919. godine u Beogradu. Njen otac Momčilo Ninčić bio je ministar inostranih poslova Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Za vrijeme studija na Filozofskom fakultetu u Beogradu, priključila se studentskom revolucionarnom pokretu. Godine 1937. upoznala se sa Avdom Humom, tada jednim od vodećih ličnosti u studentskom revolucionarnom pokretu na Beogradskom univerzitetu.

Poslije studentskih demonstracija 14. decembra 1939. godine, Olga je bila uhapšena i saslušavao ju je lično šef Beogradske policije Dragi Jovanović. Poslije pet dana provedenih u zatvoru, puštena je na slobodu, zbog nedostatka dokaza, ali i zbog toga jer potiče iz ugledne porodice. Godine 1940, mimo očeve volje, udala se za Avdu Humu, a svjedoci na vjenčanju su bili: Jurica Ribar, Avdin stric Hamzo i Olgin brat Đuro.

Udajom za Avdu Humu 1940.prelazi da živi u Sarajevo do početka Drugog svjetskog rata. Olgini roditelji su poslije kapitulacije, zajedno sa ostalim članovima Vlade generala Dušana Simovića, napustili Jugoslaviju. Pošto su išli preko Pala i Sarajeva, pozvali su Olgu da krene s njima. Ona je odbila poziv i jula 1941. godine, zajedno sa suprugom, otišla u Mostar gdje je on u svojstvu člana Pokrajinskog komiteta KPJ za Bosnu i Hercegovinu radio na organizovanju oružanog ustanka u Hercegovini. Za to vrijeme Olga se krila u kući njegovih roditelja, rođaka i prijatelja.

Nedugo poslije odlaska Olginih roditelja u London, do njih je došla vijest da je Olga poginula i oni su u to vjerovali sve do kraja 1942. godine, kada je uspjela da preko Crvenog krsta stupi s njima u kontakt. Olgin brat Đuro Ninčić (1915-1979) je takođe s roditeljima otišao u London, pošto u Sarajevu 1941. godine nije uspio da uspostavi vezu sa partijskom organizacijom. On se 1944. godine uključio u Narodnooslobodilačku borbu i poslije rata je radio kao diplomata Nove Jugoslavije.

Poslije njemačkog desanta na Drvar, 25. maja 1944. godine, koji je provela sa ostalim članovima Vrhovnog štaba NOV i POJ, prešla je na ostrvo Vis. Augusta 1944. godine, prisustvovala je u Napulju razgovorima između Vrhovnog komandanta NOV i POJ i predsjednika NKOJ-a maršala Josipa Broza Tita i engleskog premijera Vinstona Čerčila, kao lični Titov prevodilac. Nakon oslobođenja Beograda, oktobra 1944. godine, došla je iz Vršca u Beograd gdje je sa Sretenom Žujovićem pripremala Titov dolazak.

Nakon poroda 1942. godine u Mostaru biva uhapšena i sprovedena u Sarajevo. Uz pomoć partijske organizacije uspjela je da pobjegne iz zatvora i ode u partizane. Prvo je kao prevodilac sa doktorom McKenzijem, iz britanske vojne misije u NOVJ, obilazila partizanske bolnice. Potom se priključila Vrhovnom štabu NOV i POJ, gdje je prevodila biltene i razgovore sa članovima savezničkih vojnih misija. Bila je poznanica, sa studija, sa Titovom sekretaricom Davorjankom Paunović Zdenkom, poslije čijeg je odlaska u Moskvu, na liječenje, preuzela funkciju lične sekretarice Vrhovnog komandanta NOV i POJ, a[1] 1944. godine prisustvuje razgovoru Tita i Churchilla u Napulju kao Titova lična prevoditeljica. Nakon oslobođenja Beograda, 1945. godine je pripremala Titov dolazak.

Poslije oslobođenja Mostara, 1945. godine, otišla je da se susretne sa mužem i kćerkom. Od 1945. do 1956. je živjela u Sarajevu gdje je radila kao profesorica u gimnaziji i kao asistentica na tek osnovanom Filozofskom fakultetu.[2] U tom periodu se njen muž nalazio na odgovornim državno-partijskim funkcijama: bio je najprije ministar, potom potpredsjednik, a potom predsjednik vlade Narodne Republike Bosne i Hercegovine i organizacioni sekretar Komunističke partije Bosne i Hercegovine. Poslije prelaska u Beograd, njen muž se nalazio na visokim funkcijama u Federaciji kao savezni sekretar za finansije, narodni poslanik i član Predsjedništva CK SKJ. Olga je 1959. godine doktorirala na Filozofskom fakultetu Beogradskog univerziteta i potom radila na Katedri za engleski jezik.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Marić, Milomir (1987). Deca komunizma. Beograd: Mladost. 
  2. ^ Zabilježene – Žene i javni život Bosne i Hercegovine u 20. vijeku. Drugo, dopunjeno i izmijenjeno izdanje. Sarajevo: Sarajevski otvoreni centar, Fondacija CURE. 2014.