Olimpijske igre 1980.

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Wikitext.svg Ovom članku ili dijelu članka nedostaju interni linkovi.
Nakon dodavanja internih linkova uklonite ovaj šablon.
Spelling icon.svg Moguće je da ovaj članak ne poštuje standarde Wikipedije na bosanskom jeziku
kao što su upotreba afrikata, pravopis, pisanje riječi u skladu sa standardima, te način pisanja članaka.
Olimpijske igre 1980.
1980 moskva.png
Grad domaćin Moskva, Rusija
Br. država 80
Br. sportova 21
Br. takmičenja 203
Otvaranje igara 17. juli 1980.
Zatvaranje igara 3. august 1980.
Bojkot OI 1976, 1980 i 1984

XXII. Olimpijske igre održane su 1980 godine u Moskvi, u tadašnjem SSSR-u. Dio tatmičenja se također odvijao i u Lenjingradu, Kijevu, Minsku i Tallinnu. Simbol Olimpijade bio je olimpijski medvjedić Miša.

Bojkot država na OI u periodu 1976-1984[uredi | uredi izvor]

Budući da se 1980. između država koje su činile Varšavski pakt i NATO vodio Hladni rat, učešće na moskovskoj olimpijadi otkazale su Sjedinjene Američke Države i još neke zemlje, ukupno njih 64 . Neposredan povod otkaza bio je rat u Afganistanu. Sovjetsko rukovodstvo je odgovorilo istom mjerom, i odbilo učešće na XXIII. ljetnim Olimpijskim igrama u Los Angelesu, četiri godine kasnije. Tu su odluku slijedile i mnoge zemlje članice Varšavskog pakta, odnosno bliske SSSR-u.


Olympic flag.svg Nedovršeni članak Olimpijske igre 1980. koji govori o sportu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.