Olimpijske igre 1980.

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
XXII Olimpijske igre – Moskva 1980.
1980 moskva.png
Grad domaćin Moskva, SSSR
Br. država 80
Br. sportista 5217
Br. sportova 21
Br. takmičenja 203
Otvaranje igara 17. juli 1980.
Zatvaranje igara 3. august 1980.
Bojkot OI 1976, 1980. i 1984.

XXII Olimpijske igre održane su 1980. u Moskvi (SSSR). Dio takmičenja također se odvijao i u Lenjingradu, Kijevu, Minsku i Tallinnu. Simbol olimpijade bio je olimpijski medvjedić Miša.

Bojkot[uredi | uredi izvor]

Budući da se 1980. između država koje su činile Varšavski pakt i NATO vodio Hladni rat, učešće na moskovskoj olimpijadi otkazale su Sjedinjene Američke Države i još neke zemlje, ukupno njih 64. Neposredan povod otkaza bio je rat u Afganistanu. Sovjetsko rukovodstvo odgovorilo je istom mjerom, i odbilo učešće na XXIII Olimpijskim igrama u Los Angelesu četiri godine kasnije. Tu su odluku slijedile i mnoge zemlje članice Varšavskog pakta, odnosno bliske SSSR-u.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


Olympic flag.svg Nedovršeni članak Olimpijske igre 1980. koji govori o sportu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.