Sporedni Gryffindori povezani s metlobojem

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Oliver Wood)

Ovo je članak o sporednim Gryffindorima koji igraju ili su u nekom trenutku igrali metloboj, ali i o onima koji su uz taj čarobnjački sport na neki drugi način vezani (npr. komentatori).

Lovci[uredi | uredi izvor]

Od Kamena Mudraca pa sve do Reda feniksa, lovice Gryffindorske metlobojske ekipe bile su iste tri djevojke: Angelina Johnson, Alicia Spinnet i Katie Bell. Očito su odlične u metloboju i inače veoma popularne. Čini se da su njih tri bliska grupica i na terenu i izvan njega. Harry ponekad primjećuje kako sjede zajedno u Gryffindorskoj društvenoj prostoriji, dok tiho razgovaraju ili rade na domaćim zadaćama, a kada je Harry osnivao Dumbledoreovu Armiju, zajedno su došle na prvi sastanak u Hogsmeade.

Na Harryjevoj šestoj godini, i Angelina i Alicia su već završile školovanje, pa je Harry (kao novi kapetan ekipe) morao pronaći nove lovce. Jedna od njih bila je Ginny Weasley, a druga Demelza Robins. Također, kad je Katie bila ozlijeđena, Harry je kao zamjenskog lovca koristio Deana Thomasa.

Angelina Johnson[uredi | uredi izvor]

Angelina Johnson
Lik iz serijala o Harryju Potteru
Rodžena
Boja kosecrna
Boja očijunepoznata
DomGryffindor
Čistoća krvinepoznata
VjernostDumbledoreova Armija
GlumacDanielle Tabor / Tiana Benjamin
Prvo pojavljivanjeHarry Potter i Kamen mudraca



Angelina Johnson (rođena u oktobru 1977.) je visoka djevojka duge kose ispletene u pletenice, dvije godine starija od Harryja.

U Harry Potteru i Plamenom Peharu bila je među onima koji su ubacili svoje ime u Plameni Pehar i postojala je mogućnost da bude izabrana za prvakinju Hogwartsa, što se ipak nije dogodilo. U istoj knjizi, Fred Weasley ju je pozvao na Božićni bal i ona je prihvatila njegov poziv. Bili su lijep par, a plesali su tako energično da su im drugi parovi ostavljali širok prostor za manevre na plesnom podiju u strahu od ozljeda. Angelina se sviđa i Lee Jordanu, i on ju je nekoliko godina pokušavao nagovoriti da izađe s njim, ali očito bez ikakvog uspjeha.

Nakon što je Oliver Wood napustio Hogwarts, Angelina je postala kapetanica melobojske ekipe i dokazala da je zahtjevna barem kao i Oliver.

U prva tri filma Angelinu Johnson glumila je Danielle Taylor, koju ponekad na špicama navode i kao Danielle Tabor. U Harry Potteru i Plamenom Peharu, glumila ju je Tiana Benjamin, koja će se s ulogom vjerovatno vratiti i u Redu feniksa.