Omanska nogometna liga

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Omanska nogometna liga
Država Oman
KonfederacijaAFC
Osnovana1976.
Domaći kup(ovi)Sultan Qaboosov kup
Omanski super kup
Međunarodni kup(ovi)Kup AFC
Aktualni prvakAl-Seeb Club (2021/22.)
Najviše titulaDhofar (9x)
TV partneriOman TV2
Veb-sajthttp://www.omanfa.net
2022/23.


Omanska nogometna liga je najjača nogometna liga u sastavu omanskog nogometnog saveza koja je osnovana 1976. Najviše trofeja je osvojila ekipa Dhofar iz Salalaha, koja je osvojila 9 šampionata.

Sponzor lige je Oman Mobile, a liga se od početka sezone 2011/12. zove Omani Mobile League ili Omantel League. Ipak, ugovor s ovom kompanijom istječe pred kraj 2013.

Evolucija u profesionalnu ligu[uredi | uredi izvor]

Iako je veoma popularna u lokalnoj zajednici, liga je uvijek prema AFC svrstavana u D klasu. Sayyid Khalid bin Hamid, predsjednik omanskog nogometnog saveza, najavio je planove za transformaciju lige u profesionalnu od 2012. Također je najavio i promjenu imena. Mnoge kompanije tipa Nissana, Shella i Oman Mobilea su bile jedan od razloga zbog čega se očekivalo da se liga transformiše u profesionalnu.

U 2010. je Qaboos bin Said, sultan Omana omanskom nogometnom savezu dodijelio 2,6 miliona rijala (6,7 miliona dolara) za dalje jačanje lige do 2015. Potez je napravljen kako bi se forsirao omladinski nogomet u Omanu i kako bi se povećale nade za kvalifikaciju Omana na Svjetsko prvensto u nogometu 2014. Na kraju je Oman završio 4. u B grupi četvrte i posljednje runde azijskih kvalifikacija sa 9 bodova. Zanimljivo je da je Oman imao veliku šansu da se plasira u kontinentalna doigravanja, ali im je zato trebala pobjeda u Ammanu protiv Jordana, ali su domaćini slavili sa 1-0. Međutim, Jordanci su u doigravanja sa ukupnih 5-0 (0-5, 0-0) eliminisani od Urugvaja.

Šampioni[uredi | uredi izvor]

Poredak klubova po broju osvojenih titula[uredi | uredi izvor]

Značajna dostignuća omanskih klubova[uredi | uredi izvor]

Jedini trofej na regijskom ili kontinentalnom nivou osvojila je ekipa Fanja. Bilo je to 1989. Trofej je osvojen u Bahreinu na Gulf Club Champions Cupu. U finalu je Fanja pobijedila bahreinsku ekipu Al-Muharak.

U sezoni 1993/94. ekipa Oman iz Muskata je stigla do finala azijske lige šampione, gdje je poražena od tajlandske ekipe, Thai Farmers Bank 2:1. Te sezone igralo je samo 6 ekipa: po 3 ekipe u 2 grupe. Tokio Verdi (Japan), Oman Muscat (Oman), Al-Ansar (Libanon) igrali su u grupi 1, a Liaoning (Kina), Thai Farmers Bank (Tajland) i Al-Muharak (Bahrein) u grupi 2. Oman je izgubio od Tokio Verdija 1:0, ali je u drugom meču pobijedio libanonski Al-Ansar te je tako prošao jer su Libanonci izgubili i u prvom meču sa 2:0. Oman je u polufinalu deklasirao Liaoning 4:1, ali je poražen u finalu.

Nekoliko godina kasnije ekipa Dofar pokušala je uraditi ono što je uradila Fanja 1989. Pokušali su osvojiti [[Gulf Club Champions Cup|šampionat za ekipe iz zemalja Perzijskog zaliva. Ipak, u finalu su poraženi od saudijske ekipe Al-Nasr Riyadh.

Nedavno, tačnije 2008, u azijskom kupu takmičile su se 2 omanske ekipe: Al-Nahda i Sur. Sur je igrao u grupi A i zauzeo posljednju poziciju. U 1. kolu su u Bahreinu poraženi od ekipe Al-Muharaka 3:2. U 2. kolu ugostili su indijski Dempo i slavili 3:2. U 3. kolu u Libanonu poraženi su od Al-Ansara. Rezultat je bio 1:0. Al-Ansar je slavio i u Omanu 2:0. U 5. kolu su remizirali 2:2 s Al-Muharakom, dok su u posljednjem kolu u Indiji doživjeli katastrofu. Dempo je slavio 5:2. Al-Nahda se takmičila u grupi C. U 1. kolu je remizirala u Omanu s Al-Najmom iz Bahreina. U 2. kolu izgubila je od jemenskog predstavnika Al-Shaba Hadramaut 3:1. U 3. kolu remizirala je s jordanskim Shabab Al-Ordonom. Rezultat je bio 1:1. U Jordanu je slavila Al-Nahda 1:0. U Manami su Al-Nahda i Al-Najma igrali 3:3. U posljednjem kolu igrači Al-Nahde pobijedili su Al-Shab Hadramaut 2:0. U četvrtini finala eliminirali su Singapore Armed Forces s ukupnih 4:2. S Al-Muharakom su igrali ukupnih 2:2, ali su eliminirani zbog toga što je Al-Muharak oba gola dao u gostima.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]