Ombudsman u Hrvatskoj

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Ombudsman u Hrvatskoj (hrvatski pučki pravobranitelj) štiti ustavna i zakonska prava građana u postupku pred državnom upravom i tijelima koja imaju javne ovlasti. Ombudsmana bira Hrvatski sabor na vrijeme od osam godina. Ombudsman je nezavisan i samostalan u svom radu. Niko mu ne smije davati upute i naloge za njegov rad. On nema ovlasti štititi ustavna i zakonska prava građana u sudskim predmetima (u građanskim, parničnim i izvanparničnim te kaznenim stvarima), već isključivo u upravnim predmetima.

Ovlast ombudsmana je razmatranje pojedinačnih slučajeva ugroženosti prava građana koja su im prilikom izvršavanja poslova iz svoje nadležnosti počinila tijela državne uprave i tijela s javnim ovlastima (ministarstva, županijska, gradska, općinska upravna tijela, javne ustanove, fondovi i slično) ili radnici u tim tijelima. Pored toga, javni pravobranioc razmatra i druga pitanja od interesa za zaštitu ustavnih i zakonskih prava koja se temelje na drugim izvorima saznanja o nepravilnom radu upravnih tijela ili tijela s javnim ovlaštenjima. Ombudsman u pravilu ne postupa u stvarima u kojima je u toku upravni ili drugi postupak. Ali, u slučaju kada upravni postupak traje neopravdano dugo, ombudsman može intervenisati s preporukom za bržim rješavanjem zahtjeva građana.

Građani ne snose nikakve troškove u postupcima koje javni pravobranioc vodi po njihovim pritužbama. Dužnost ombudsmana trenutno obavlja Jurica Malčić, a njegovi zamjenici su Željko Thür, Branko Tinodi i Dejan Palić.

Godine 2003. uvedeni su specijalni ombudsmani u Hrvatskoj - Ombudsman za djecu i Ombudsman za ravnopravnost spolova, a 2008. i Ombudsman za osobe s invaliditetom.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]