Ombudsman u Hrvatskoj

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Ustav Hrvatske

Zakonodavna vlast

Izvršna vlast

Sudska vlast

Ustavni sud Republike Hrvatske

Hrvatska narodna banka

Lokalna i područna (regionalna) samouprava

Političke stranke

Izbori

Ombudsman u Hrvatskoj (hrvatski pučki pravobranitelj) štiti ustavna i zakonska prava građana u postupku pred državnom upravom i tijelima koja imaju javne ovlasti. Ombudsmana bira Hrvatski sabor na vrijeme od osam godina. Ombudsman je nezavisan i samostalan u svom radu. Niko mu ne smije davati upute i naloge za njegov rad. On nema ovlasti štititi ustavna i zakonska prava građana u sudskim predmetima (u građanskim, parničnim i izvanparničnim te kaznenim stvarima), već isključivo u upravnim predmetima.

Ovlast ombudsmana je razmatranje pojedinačnih slučajeva ugroženosti prava građana koja su im prilikom izvršavanja poslova iz svoje nadležnosti počinila tijela državne uprave i tijela s javnim ovlastima (ministarstva, županijska, gradska, općinska upravna tijela, javne ustanove, fondovi i slično) ili radnici u tim tijelima. Pored toga, javni pravobranioc razmatra i druga pitanja od interesa za zaštitu ustavnih i zakonskih prava koja se temelje na drugim izvorima saznanja o nepravilnom radu upravnih tijela ili tijela s javnim ovlaštenjima. Ombudsman u pravilu ne postupa u stvarima u kojima je u toku upravni ili drugi postupak. Ali, u slučaju kada upravni postupak traje neopravdano dugo, ombudsman može intervenisati s preporukom za bržim rješavanjem zahtjeva građana.

Građani ne snose nikakve troškove u postupcima koje javni pravobranioc vodi po njihovim pritužbama. Dužnost ombudsmana trenutno obavlja Jurica Malčić, a njegovi zamjenici su Željko Thür, Branko Tinodi i Dejan Palić.

Godine 2003. uvedeni su specijalni ombudsmani u Hrvatskoj - Ombudsman za djecu i Ombudsman za ravnopravnost spolova, a 2008. i Ombudsman za osobe s invaliditetom.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]