Nauke sa sufiksom -omika

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Omika)
Ilustrativni dijagram genomike.

Neologizam omika neformalno se odnosi na biološke nauke koje završavaju sufuksom -omika, kao što su genomika, proteomika ili metabolomika. Sufiks -om se koristi za opis predmeta istraživanja tih polja, kao što su genom, proteom ili metabolom. Omike imaju za cilj kolektivno karakteriziranje i kvantifiranje skupa bioloških molekula koje se prevode u strukturu, funkcije i dinamika organizma ili organizama.

Funkcijska genomika ima za cilj identifikaciju funkcije što je moguće više gena datog organizma. Kombinira tehnike različitih -omika, kao što su transkriptomika i proteomika sa zasićenim kolekcijama mutanata.[1] Sufiks -om koji se koristi u molekulskoj biologiji odnosi se na ukupnost neke vrste; to je primjer "neosufiksa" koji je formiran apstrakcijom iz raznih grčkih termina od angliziranog -ωμα, sekvence koja nema prepoznatljiv sufiks na grčkom.

Porijeklo[uredi | uredi izvor]

"Omicum": Zgrada estonijskog Biocentra,koja je dom Estonijskog genomskog centra i Instituta za molekulsku i ćelijsku biologiju Univerziteta Tartu, Estonija.

Oksfordski riječnik engleskog, nijansira tri različita područja primjene sufiksa -om:

  • u medicini, formira imenicu u smislu "otok’’, tumor" ;
  • u botanici ili zoologiji, formira imenice u smislu "je dio životinjskog ili biljnog sa specificiranim strukturom"
  • u ćelijskoj i molekulskoj biologiji, formira imenice u smislu "svi sastojci se smatraju ukupno"

Sufiks -om je nastao kao varijanta -oma, a postao je raširen u posljednjoj četvrtini 19. stoljeća. Prvobitno se pojavio u smislu kao što su skleromi, niz koji nije s jednim sufiksom, ali shvatljiv kao grč. -ω-μα i -ω- grčke riječi koje pripadaju obično glagolima i -μα kao istinski grčki sufiks formiranja apstraktne imenice.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Holtorf, Hauke; Guitton, Marie-Christine; Reski, Ralf (2002). "Plant functional genomics". Naturwissenschaften. 89: 235–249. doi:10.1007/s00114-002-0321-3. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

  • Spisak omika, uključujući reference/porijeklo. Spisak održava (CHI) Cambridge Health Institute.
  • Omics.org Portal omika.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]