Omladinski Film Festival Sarajevo

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Omladinski Film Festival Sarajevo
LokacijaSarajevo, Bosna i Hercegovina
Utemeljen2008.
DomaćinSarajevo
Broj filmova40
Datum festivala(nadolazeći) 6-10. septembar 2019.
Jezikbosanski
engleski, srpskohrvatski
Veb-sajtwww.omladinski.ba

Omladinski Film Festival Sarajevo (poznat kao OFF Sarajevo) je događaj-festival filma, koji se održava jednom godišnje u Sarajevu.[1], tradicionalno krajem mjeseca augusta do početka septembra, nekoliko sedmica po završetku poznatog Sarajevo film festivala. Off Sarajevo okuplja mlade, uglavnom sa područja Balkana (kao i ostatka Evrope), od kojih su mnogi studenti glumačkih akademija kao i glumce početnike gdje imaju mogućnost da pokažu svoja nova glumačka djela i filmove.[2]

RedBull Future/io[uredi | uredi izvor]

U sklopu sa RedBull Future/io projektom, Off Sarajevo je organizovao info sesije u Sarajevu i Tuzli, gdje su se razmjenjivale ideje vezane za život u budućnosti kao i buduće inovacije. Među ostalim, Off Sarajevo važi za jednog od partnera RedBull Future/io projekta gdje autori dijele svoje futurističke ideje kroz kratke filmove (do 60 sekundi) .[3][4][5]

Osnivanje[uredi | uredi izvor]

OFF Sarajevo je osnovan u svrhu aktiviranja i promoviranja mladih te njihovih vrijednosti.[6] U početku, Off Sarajevo je bio planiran kao projekat za mlade iz bivše Jugoslavije, ali sa vremenom je prerastao u festival koji okuplja mlade iz čitave Evrope.

Prema službenoj stranici festivala, Off Sarajevo predstavlja oko 30 mladih autora iz 11 zemalja svijeta, čije filmove pogleda blizu 10000 ljudi za 5 dana festivala. Prvi Off Sarajevo je održan u septembru 2008. godine.

Do sada, većina događaja i projekcija se tradicionalno održavaju u zgradi Doma armije u Sarajevu, mada od 2018., svi događaji se premještaju u prostorije Cinema City kina.[7]

Sa glavnim ciljem oživljavanja umjetničke scene balkanskih prostora, Off Sarajevo je proširio svoj društveno korisni angažman sa projektima poput Red Bull Futur IO.[8]

Događaji tokom festivala[uredi | uredi izvor]

Glavni program: kratkometražni film[9] Glavni program je odabir kratkog igranog filma. U okviru ovog izbora su mladi filmski profesionalci sa svojim kratkim filmovima koje su stvorili vlastitom produkcijom ili kroz svoje filmske škole. Izbor „Short Metera“ na 11. izdanju Filmskog festivala mladih Sarajevo će predstaviti 20 kratkih filmova.

Takmičarski program: Kreativni, umjetnički i eksperimentalni film Jedan od takmičarskih izbora festivala je odabir kratkog eksperimentalnog, umjetničkog i kreativnog filma. Ovaj izbor u 2019. godini će predstavljati 5 filmova.

Takmičarski program: OFF Generation "OFF Generation" je stari program Festivala, ali s novim imenom. Kao i prethodnih godina, ovaj program će predstaviti pet filmova koji su namijenjeni mladoj generaciji od 15 do 26 godina u režiji bivših ili novodiplomiranih studenata filmske akademije.

POSEBNI PRIKAZI: Porodični filmovi Jedan od ciljeva Filmskog festivala mladih Sarajevo, od samog početka, je bio stvaranje jedinstvene kino-lokacije i posebne atmosfere tokom projekcija u kinima na otvorenom. Iz tog razloga, OFF nastavlja s projekcijama pet porodičnih, igranih filmova koji će biti prikazani u sklopu Otvorenog kina na Žutoj tabiji, Dom Armije Sarajevo i kao dio novog otvorenog prostora festivala u centru Sarajeva - OFF Drive-in kinu.

Nagrade 2017[uredi | uredi izvor]

 • 'Najbolji kratki film:' FABIJAN - Hrvatska, Režija: Lovro Mrđen, nagrada: 1.000,00 KM, TV premijera,
 • 'Najbolji dokumentarni film:' VJENČANI PAKET - Redatelj: Omer Mirac Turc, nagrada: 1.000,00 KM, TV premijera,
 • 'Najbolja muška uloga:' 'FILIP KRIŽAR, film "Fabijan" - Hrvatska, nagrada: 500,00KM,
 • 'Najbolja ženska uloga:' CATHRINE SALEE - Film "Marlon" - Francuska, nagrada: 500,00 KM[10]

Reference[uredi | uredi izvor]

 1. ^ "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 16. 1. 2019. Pristupljeno 22. 1. 2019.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
 2. ^ http://balkans.aljazeera.net/vijesti/omladinski-film-festival-sarajevo-predstavlja-nove-mlade-autore
 3. ^ http://www.omladinski.ba/novost/9631/red-bull-futur-io-tuzla-sve-sto-trebate-znati
 4. ^ "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 13. 5. 2019. Pristupljeno 27. 1. 2019.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
 5. ^ http://www.omladinski.ba/novost/9632/sad-znate-sta-je-red-bull-futur-io-vrijeme-je-da-se-prijavite-i-predvidite-buducnost
 6. ^ https://www.radiosarajevo.ba/metromahala/kultura/svecano-otvoren-omladinski-film-festival/236312
 7. ^ https://www.radiosarajevo.ba/metromahala/kultura/projekcijom-filma-19-days-otvoren-omladinski-film-festival-sarajevo/269767
 8. ^ "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 19. 1. 2019. Pristupljeno 22. 1. 2019.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
 9. ^ http://www.omladinski.ba/stranica/programske-sekcije
 10. ^ http://www.omladinski.ba/novost/9582/nagrade-omladinskog-film-festivala-2017