Onesil

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Onesil
Rođenje Stara Grčka
Smrt 497. p. n. e.
Stara Grčka

Onesil ili Onesilos (grčki: Ονήσιλος (u. 497. p. n. e.) bio je brat kralja Gorga (Gorgus) koji je upravljao grčkim gradom-državom Salamina na Kipru.

U to je vrijeme Kipar bio pod vlašću Perzijskog Carstva. Kada su se Jonjani digli na ustanak protiv Perzijanaca, Onesil je iskoristio priliku da zbaci brata s vlasti, osvoji Salaminu te potom krene na sve ostale gradove na otoku. Uspio je osvojiti sve gradove na Kipru osim Amatunde, koja je ostala vjerna Perziji.

Perzijanci su potom uz pomoć feničanske mornarice izvršili napad na Kipar. Neke od jonskih kolonija su poslale pomoć Onesilu, ali su njihovi brodovi poraženi od Feničana. Onesil se zato morao suprotstaviti perzijskoj vojsci pod generalom Artibijem, u kopnenoj bici. Onesil je poražen, jonski brodovi su se povukli a pet mjeseci kasnije su Perzijanci ponovo osvojili otok.

Gorgo je vraćen na prijestolje Salamine, a Onesilova glava je stavljena na motku kraj kapije grada Amatunde. S vremenom se u Onesilovoj praznoj lobanji počele rojiti pčele te su građani Amatunde pitali proročište što im je činiti. Proročište je reklo da moraju pokopati lobanju i otpočeti s ritualima davanja godišnjih žrtava u počast Onesilu.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]