Ontologija

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Ontologija je filozofska disciplina, i ona je učenje o bitku i njegovim općim fundamentalnim i konstitutivnim određenjima (ona je opća metafizika). Riječ je grčkog porijekla (όντος od ειναι što znači biti i λόγος kao rječ, pojam).

  • Tradicionalna ontologija

Počinje još kod Aristotela. Kasnije se u skolastici diskutuje status univerzalija. Kod Christiana Wolffa je ontologija opšta metafizika (metaphysica generalis), za razliku od posebne (metaphysica specialis), koja se ne bavi nekom posebnom sferom bitka nego bivstvujućim kao takvim.

Kod Heideggera se diskutuje odnos bitka prema bivstvujućem.


  • Moderna analitička ontologija

je prije svega teorija opštih kategorija kao što su predmet, osobina, događaj itd.


Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


Discourse-into-the-night.jpg Nedovršeni članak Ontologija koji govori o filozofiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: