Operacija "Cincar"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Cincar '94
Rat u Bosni i Hercegovini
Datum1. novembar – 3. novembar 1994.
LokacijaKupreška visoravan, Bosna i Hercegovina
IshodPobjeda HVO-a i Armije BiH
Sukobljene strane
Flag of the Croatian Republic of Herzeg-Bosnia.svg HVO
Flag of Bosnia and Herzegovina (1992-1998).svg Armija BiH
Flag of Republika Srpska.svg Vojska Republike Srpske
Komandanti
Flag of the Croatian Republic of Herzeg-Bosnia.svg Tihomir Blaškić
Flag of Bosnia and Herzegovina (1992-1998).svg Mehmed Alagić
Flag of Republika Srpska.svg Ratko Mladić
Vojne jedinice
2. gardijska brigada HVO-a
7. korpus Armije BIH
2. korpus VRS

Operacija Cincar bila je prva združena operacija HVO-a i Armije BiH nakon potpisivanja Vašingtonskog sporazuma u proljeće 1994. godine. Tokom ove operacije zauzet je Kupres i veći dio Kupreškog polja. Trajala je od 1. novembra do 3. novembra 1994. godine.

Prije operacije[uredi | uredi izvor]

Tokom oktobra 1994. godine Armija BiH je započela značajnije napadne operacije u zapadnoj Bosni i Hercegovini. Jedan od pravaca napada bio je i u području Kupresa u odgovornosti 7. korpusa Armije BiH. Područje Kupresa bilo je u rukama Vojske Republike Srpske, uključujući strateški važan prijevoj Malovan i prijevoj Kupreška vrata. Armiji BiH je to područje bilo od strateške važnosti jer bi oslobađanje ceste Bugojno-Livno moglo bitno popraviti opskrbe rute iz Dalmacije prema srednjoj Bosni. S druge strane i HVO-u je to područje bilo zanimljivo, jer bi uklanjanje jedinica Vojske Republike Srpske s kupreške visoravni smanjilo vjerovatnost napada Vojske Republike Srpske prema Šuici, Livnu i Tomislavgradu. Stoga je donesena odluka o uključivanju snaga HVO-a u operacije Armije BiH.

Cilj operacije[uredi | uredi izvor]

Zauzimanje Kupresa i Kupreškog polja, otvaranje puta prema Bugojnu i prema Livnu i otklanjanje opasnosti od napada na Šuicu.

Rezultat operacije[uredi | uredi izvor]

Zauzeto je područje ukupne površine 400 km2, Vojska Republike Srpske je odbačena dalje od planine Cincar, otvorena je cesta Bugojno - Livno, oslobođen je veći dio strateški važnog Kupreškog polja te sam gradić Kupres i okolna sela. Velik je uspjeh operacije bio i uspješna koordinacija Armije BiH i HVO-a čime se pokazalo da bi daljnja saradnja tih dviju vojski promijenila stratešku situaciju u ratu u Bosni i Hercegovini.