Operacija "Orkan '91."

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Hrvatski rat za nezavisnost
Datum29. oktobar 1991. – 3. januar 1992.
LokacijaHrvatska, Zapadna Slavonija
IshodPobjeda Hrvatske
Sukobljene strane
Hrvatska Republika srpska krajina
Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija Jugoslavenska narodna armija
Komandanti
Hrvatska Anton Tus Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija Nikola Uzelac
Veljko Džakula
Vojne jedinice
14.758 vojnika 13.500 vojnika
Žrtve
184 poginulih
595 ranjenih
516 poginulih
615 ranjenih

Operacija Orkan '91 bila je prva značajnija pobjeda HV-a u ratu u Hrvatskoj. Vodila se od 29. oktobra 1991. do 3. januara 1992., kada je zbog potpisivanja Sarajevskog sporazuma morala biti prekinuta. Ovom bitkom je oslobođen najveći dio zapadne Slavonije i spriječen je naum odsijecanja Slavonije.

Stanje prije bitke[uredi | uredi izvor]

Početkom oktobra 1991. pobunjeni Srbi zapadne Slavonije uz pomoć Banjalučkog korpusa i dijela Bjelovarskog korpusa JNA uspjeli su zauzeti značajan dio planinske zapadne Slavonije, planine Papuk, Psunj i Ravnu Goru te jugoistočni dio Bilogore. Pod svojim nadzorom su imali posavsko područje između Nove Gradiške i Novske. Njihova najjača uporišta bili su Okučani te jugoistočno područje Pakraca.

Neposredno su bili ugroženi gradovi Nova Gradiška, Novska, Pakrac, Daruvar, Požega, Grubišno Polje, Orahovica, Slatina i Virovitica. Postojala je realna opasnost da u jednom snažnom prodoru zauzmu virovitičko-slatinsko područje, izbiju na madžarsku granicu i odsijeku slobodni dio Slavonije. Time bi ostvarili svoj cilj o granici do Virovitice. JNA je imala planove daljnjeg prodora u Slavoniju, od Orahovice preko Našica, planirali su s leđa napasti Osijek, Đakovo i Vinkovce, čime bi se hrvatske postrojbe našle rascjepkane u nekoliko nepovezanih enklava. U takvog razvoja događaja slučaju za očekivati bi bilo brz pad preostalog slobodnog dijela Slavonije i nesagledivu humanitarnu katastrofu.

Prvi značajniji protunapad hrvatskih postrojbi koje su tek bile u formiranju bila je akcija "Otkos 10" koja je odgurnula opasnost od Virovitice i Grubišnog Polja. Logični nastavak bila je operacija "Orkan '91".

Tok operacije[uredi | uredi izvor]

Na Orahovačkom području Hrvatske snage oslobodile su 15. novembra neprijateljska uporišta Kokočak - Jagodnjak.

Od 20. do 22. novembra postrojbe OZ Osijek poduzele su pregled sela Ličani, Babjak, Budimci i Poganovci s većinskim srpskim stanovništvom i u istima pronašli veće količine oružja. Time je otklonjena mogućnost pobune u tim selima što bi snagama JNA olakšalo napredovanje prema Osijeku.

Na virovitičkom području, nakon gubitka poligona Gakovo i prometnice Virovitica - Grubišno Polje u operaciji "Otkos 10", JNA je nastojala svoje položaje približiti Virovitici, Suhopolju i ostalim naseljima. Nastojaole je osvojiti kotu Kosin. 127. virovitička brigada je držala obranu na položajima Levinovac - Mala Klisa - Kravljak Kliški - Kosin (tt 256) - Mala Babina Gora - Removac. Dana 9. i 10. novembra su pješaštvom, topništvom i iz zraka napadnute pojedine otporne točke HV-a. Hrvatske snage su unatoč pretrpljenim gubitcima održale svoje položaje.

U vremenu od 5. do 10. decembra daruvarske postrojbe su oslobodila sjeveroistočni dio - sela Batinjansku Rijeku, Batinjani (Đulovac), Vukovje, Gornju Vrijesku i Velike Bastaje. Dana 15. decembra daruvarski branitelji spajaju se s virovitičkom 127. brigadom.

Od 13. do 15. decembra oslobođen je jugoistočni dio - sela Pakrani, Bijela, Donji Borki, Srednji Borki i Gornji Borki. Ovim je cijelo područje općine Daruvar stavljeno pod nadzor Hrvatskih snaga.

Područje Pakraca je bilo u iznimno teškom položaju. Pobuna pakračkih Srba počela je još u rano proljeće 1991. godine, tako da je crta obrane išla samim Pakracem. Pakrački kvart Gavrinica od početka rata bila je u rukama pobunjenika. Sela iznad Pakraca, Japaga i Šeovica bila su jedna od najsnažnijih srpskih uporišta. Poseban je kuriozitet pakračka bolnica. Crta obrane je bila svega 200 m od bolnice a Srbi su bolnicu izravno gađali pri čemu je strana bolnice prema crti obrane bila zatvorena i služila kao bedem.

Dana 15. decembra 123. požeška brigada oslobađa selo Gornje Vrhovce, 17. decembra oslobođeni su Novo Zvečevo i Veliki Kamenski, a 18. decembra oslobođena su sela Striježevica, Bogdašić, Amatovci i Kamenski Šeovci.

Dana 29. oktobra, dok su pripadnici 125. brigade, 1. gardijske brigade Tigrovi i 65. samostalnog bataljuna Ivanić-Grad djelujući borbeno prema Jasenovcu i Paklenici na novskoj bojišnici vezali protivničke snage, pripadnici 1. gardijske brigade Tigrovi nanijeli su udarac u Jazavici; 15. novembra 1991, pripadnici 117. brigade Koprivničko-križevačke i Samostalna dragovoljačka postrojba "Štraseri" oslobodile su selo Bair i stigli do mosta na rijeci Subocka. Istog dana oslobođeno je selo Popovac (1. GBR Tigrovi), 16. novembra zauzeta su sela Brezovac, Livađani, Donje Kričke i 18. novembra zauzeto je selo Lovska. Tim uspjesima hrvatskih snaga protivnik je u Kukunjevcu doveden u poluokruženje.

Smjer Okučani - Nova Gradiška za neprijatelja je bio osobito zanimljiv. Nastojali su potisnuti 121, 108, i 99. brigadu i osvojiti selo Gorice iz kojeg se može dobro nadzirati Nova Gradiška, te sela Mačkovac i Savski Bok. Osobito jake napade neprijatelj je poduzimao 2, 3, 8, 9. i 11. novembra ali bez uspjeha. Hrvatske snage su 13. novembra na ovom području poduzele inicijativu i potisnule neprijatelja u smjeru sela Medari (oko 300 m).

Dana 22. decembra 1991. otpočela je druga etapa operacije "Orkan '91", a završila je 3. januara 1992. Operacija je otpočela napadom 1. Gardijske brigade i dijela 100. brigade na srpsko uporište u Donjem Čagliću i Kovačevcu Čaglićkom.

Daljnja napredovanja zaustavljena su 3 januara 1992. Naime, dana 2. januara 1992. u Sarajevu je zaključen prekid vatre na svim bojišnicama u Hrvatskoj, a sporazum je stupio na snagu 3. januara 1992.[1][2]

Gubici[uredi | uredi izvor]

  • Hrvatska strana 184 poginulih, 595 ranjenih.
  • Srpska strana 516 poginulih, 615 ranjenih.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "ORKAN '91. Kako je razbijen velikosrpski san da granicu paradržave pomakne do Virovitice - Jutarnji List". www.jutarnji.hr. Arhivirano s originala, 30. 1. 2020. Pristupljeno 30. 1. 2020.
  2. ^ "Orkan '91. - Google Pretraživanje". www.google.com. Pristupljeno 30. 1. 2020.