Operacija "Vulkan"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Operacija "Vulkan"
Dio Tuniske kampanje u Drugom svjetskom ratu
Datum6–12. maj 1943[1]
LokacijaTunis, poluostrvo Bon i Bizerte
Ishodpobjeda Saveznika
Sukobljene strane
Ujedinjeno Kraljevstvo
Sjedinjene Američke Države
Treći rajh Njemačka
Italija Italija
Komandanti
Ujedinjeno Kraljevstvo Harold Alexander
Sjedinjene Američke Države George Patton
Treći rajh Hans-Jürgen von Arnim
Italija Giovanni Messe

Tokom Drugog svjetskog rata operacija "Vulkan" bila je posljednji kopneni napad na njemačke snage u gradu Tunisu[2], na poluostrvu Bonu i u Bizerteu, posljednjim njemačkim tačkama otpora u sjevernoj Africi. Njemački feldmaršal Erwin Rommel vjerovao je da su položaji trupa sila Osovine u Tunisu (državi) neodrživi i preporučio je evakuaciju svih njemačkih jedinica u Italiju, vjerujući da bi tu mogle biti korisnije. Hitler je odbio njegov savjet. Osim toga, Nijemci nisu bili u mogućnosti slati brodove niti su imali kontrolu nad zračnim prostorom da bi ovo izvršili.

Borba je bila žestoka. Njemačke jedinice bile su na dobro pripremljenim i ukopanim odbrambenim položajima. Tokom njenog napredovanja prema gradu Tunisu britanskoj 4. pješadijskoj diviziji suprotstavili su se padobranci iz njemačke elitne divizije "Hermann Göring". Ovaj britanski napad bio je skup, a prethodni napadi odbijeni su uz pretrpljene velike gubitke.

Na "Farmi kaktusa" britanska pješadija naišla je na žestoku odbrambenu paljbu dobro sakrivenih njemačkih padobranaca. Kao posljedica toga, tenkovi Churchill 12. kraljevskog tenkovskog puka išli su naprijed bez ikakve pješadijske podrške te su ih Nijemci napadali Molotovljevim koktelima i ljepljivim "tanjirastim" protivtenkovskim minama. Uništeno je 12 tenkova, a u nekim slučajevima Nijemci su spašavali posade britanskih tenkova iz gorećih olupina.

6. maja 1943, na vrhuncu operacije "Vulkan", britanska armija zauzela je grad Tunis, a američke trupe stigle su do Bizertea. Do 13. maja predale su se sve jedinice sila Osovine na području tuniske države. Do zaključenja operacije zarobljeno je skoro 240.000 njemačkih i italijanskih vojnika.

U aprilu je velika akcija Saveznika (operacija "Lan") presjekla sve linije opskrbe sila Osovine u sjevernoj Africi. Američke snage opkolile su posljednje branioce u Enfidavilleu, okončavajući akcije sila Osovine u sjevernoj Africi. Operacija "Odmazda" i kontrola nad zrakom i morem spriječila je bilo kakvu veću evakuaciju jedinica sila Osovine u Italiju.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Hart, Russell (2001). Clash of arms: how the allies won in Normandy. Lynne Rienner Publishers. str. 136. ISBN 978-1-55587-947-1.
  2. ^ Williams, Mary H. (1999). Special Studies: Chronology 1941-1945 United States Army in World War II. Government Printing Office,. str. 105. ISBN 978-0-16-001876-3.CS1 održavanje: dodatna interpunkcija (link)