Orandžada

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Oranžada je bezalkoholno, bistro, osvežavajuće piće. Sastoji se od vode, šećera, gazirano je, a ima i nepoznati dodatak koji mu daje atraktivnu boju (narandžastu) i ukus koji bi trebao da podsjeća na narandžu. Oranžada se pravi po malim privatnim punionicama ovakvih pića sodarama. Oranžada i klaker su prethodnica Coca-Cole i drugih osvežavajućih pića na ovim prostorima. Do pojave "Vitasoka", šezdesetih godina dvadesetog vijeka, bilo je jedno od rijetkih osvežavajućih pića koja su se mogla kupiti. Prodavala se u staklenim flašama od 2 decilitra a poklopac je bio od porcelana sa gumom radi dihtovanja, i žičanog držača. Tradicionalno se prodavao iz velike vangle napunjene ledom. Danas se oranžada može naći samo još na nekim vašarima u zabačenim mijestima.

Oranžadu je proizvodio majstor zanatlija sodadžija u sodadžijskoj radnji (sodari). Klaker i oranžada su se ranije prodavali u sodarama ili poslastičarama.