Orden bratstva i jedinstva

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Orden bratstva i jedinstva sa srebrnim vencem.jpg

Orden bratstva i jedinstva (slovenski: Red bratstva in enotnosti; (makedonski: Орден братство и единство) je bio odlikovanje Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije u dva reda.

Orden bratstva i jedinstva ustanovio je Vrhovni komandant NOV i POJ Josip Broz Tito 15. augusta 1943. godine Ukazom o odlikovanjima u Narodnooslobodilačkoj vojsci Jugoslavije. Kasnije, 9. juna 1945. godine, Predsjedništvo Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije je donijelo Zakon o ordenima i medaljama Demokratske Federativne Jugoslavije prema kojem je Orden bratstva i jedinstva dobio dva reda. Odlikovanje se dodjeljivalo za "lične zasluge u širenju bratstva među narodima i narodnostima, u stvaranju i razvijanju političkog i moralnog jedinstva naroda."

Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o odlikovanjima FNRJ od 1. marta 1961. izvršena je izmjena naziva ordena, pa je od tada orden imao sljedeće redove:

Od 1. septembra 1944. do 31. decembra 1985. godine dodijeljeno je 3.870 Ordena bratstva i jedinstva sa zlatnim vijencem (I reda). Od 8. juna 1945. do 31. decembra 1985. godine dodijeljeno je 55.675 Ordena bratstva i jedinstva sa srebrnim vijencem (II reda).

Izgled i trake odlikovanja[uredi | uredi izvor]

Orden bratstva i jedinstva sa zlatnim vijencem Orden bratstva i jedinstva sa srebrnim vijencem
Izgled odlikovanja
Trake odlikovanja
Order of the brotherhood and unity with golden wreath Rib.png
Order of the brotherhood and unity with silver wreath RIB.gif

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Literatura[uredi | uredi izvor]

  • Vojna enciklopedija, Beograd 1975. godina.
  • Opća enciklopedija JLZ, Jugoslovenski leksikografski zavod, Zagreb 1980. godina.
  • Boris Prister, Odlikovanja zbirke dr. Veljka Malinara, Zagreb 2000. godina.