Orden bratstva i jedinstva

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Orden bratstva i jedinstva
Orden bratstva i jedinstva sa srebrnim vijencem
DodjeljujeSFR Jugoslavija
Nagrada SFRJ
VrstaOrden
Nagrada za"lične zasluge u širenju bratstva među narodima i narodnostima, u stvaranju i razvijanju političkog i moralnog jedinstva naroda"
Statusviše se ne dodjeljuje
Statistike
Ustanovljena15. august 1943.
Prvo dodijeljivanje1. septembar 1944.
Zadnje dodijeljivanje31. decembar 1985
Ukupno59.545
Važnosni red odlikovanja
Sljedeća
(viša)
Orden zasluga za narod
Sljedeća
(niža)
Orden narodne armije

Orden bratstva i jedinstva (slovenski: Red bratstva in enotnosti; makedonski: Орден братство и единство) bio je odlikovanje Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije u dva reda, za zasluge promovisanja bratstva i jedinstva među narodima Jugoslavije.

Orden bratstva i jedinstva ustanovio je Vrhovni komandant Narodnooslobodilačke vojske i partizanskih odreda Jugoslavije Josip Broz Tito 15. augusta 1943. ukazom o odlikovanjima u Narodnooslobodilačkoj vojsci Jugoslavije. Kasnije, 9. juna 1945, Predsjedništvo Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije donijelo je Zakon o ordenima i medaljama Demokratske Federativne Jugoslavije prema kojem je Orden bratstva i jedinstva dobio dva reda. Odlikovanje se dodjeljivalo za "lične zasluge u širenju bratstva među narodima i narodnostima, u stvaranju i razvijanju političkog i moralnog jedinstva naroda".

Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o odlikovanjima Federativne Narodne Republike Jugoslavije od 1. marta 1961. izvršena je izmjena naziva ordena, pa je od tada orden imao sljedeće redove:

Od 1. septembra 1944. do 31. decembra 1985. dodijeljeno je 3870 Ordena bratstva i jedinstva sa zlatnim vijencem (I reda). Od 8. juna 1945. do 31. decembra 1985. dodijeljeno je 55.675 Ordena bratstva i jedinstva sa srebrnim vijencem (II reda).

Izgled i trake odlikovanja[uredi | uredi izvor]

Orden bratstva i jedinstva sa zlatnim vijencem Orden bratstva i jedinstva sa srebrnim vijencem
Izgled odlikovanja
Trake odlikovanja

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Literatura[uredi | uredi izvor]

  • Vojna enciklopedija, Beograd 1975.
  • Opća enciklopedija JLZ, Jugoslovenski leksikografski zavod, Zagreb 1980.
  • Boris Prister, Odlikovanja zbirke dr. Veljka Malinara, Zagreb 2000.