Orden zasluga za narod

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Orden zasluga za narod (slov.:Red zaslug za ljudstvo); (mak.:Орден заслуги за народ); je bio odlikovanje Socijalističke federativne republike Jugoslavije u tri reda.

Orden zasluga za narod prvog, drugog i trećeg reda je ustanovilo Predsjedništvo Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugosavije, 9. juna 1945. godine, zajedno sa Medaljom zasluga za narod. Odlikovanje se dodijeljivalo " za naročite zasluge u izgradnji socijalizma i socijalističkih samoupravnih odnosa, za organiziranje i učvršćivanje općenarodne obrane, sigurnosti i neovisnosti zemlje, kao i za zasluge u oblasti privrede, nauke i kulture" .

Autor Ordena zasluga za narod i Medalje zasluga za narod je slikar Đorđe Andrejević Kun.

Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o odlikovanjima FNRJ od 1. marta 1961. izvršena je izmjena naziva ordena, pa je od tada orden imao sljedeće redove:

  • Orden zasluga za narod sa zlatnom zvijezdom (ranije Orden zasluga za narod I reda) - 11. u važnosnom redu jugoslavenskih odlikovanja.
  • Orden zasluga za narod sa srebrnim zracima (ranije Orden zasluga za narod II reda) - 20. u važnosnom redu jugoslavenskih odlikovanja.
  • Orden zasluga za narod sa srebrnom zvijezdom (ranije Orden zasluga za narod III reda) - 30. u važnosnom redu jugoslavenskih odlikovanja.

Dodjela ordena i medalje započela je odmah po njihovu ustanovljenju. Do 31. decembra 1985. godine dodijeljeno je ukupno 5.668 Ordena zasluga za narod sa zlatnom zvijezdom (I reda), 39.534 Ordena zasluga za narod sa srebrnim zracima (II reda), 282.864 Ordena zasluga za narod sa srebrnom zvijezdom (III reda), te 430.666 Medalja zasluga za narod.

Izgled i vrpce odlikovanja[uredi | uredi izvor]

Orden zasluga za narod sa zlatnom zvijezdom Orden zasluga za narod sa srebrnim zracima Orden zasluga za narod sa srebrnom zvijezdom
Izgled odlikovanja
R30-yo0375-Orden-zasluga-za-narod-sa-srebrnom-zvijezdom.png
Vrpce odlikovanja
Order of merits for the people with golden star Rib.png
Order of merits for the people with silver rays RIB.gif
Order of merits for the people with silver star RIB.gif

Literatura[uredi | uredi izvor]