Orden zasluga za narod

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Orden zasluga za narod
Nagrada Jugoslavija
Moto...za naročite zasluge u izgradnji socijalizma i socijalističkih samoupravnih odnosa, za organiziranje i učvršćivanje općenarodne obrane, sigurnosti i neovisnosti zemlje, kao i za zasluge u oblasti privrede, nauke i kulture...
PodobnostDržavljani SFRJ
Statusviše se ne dodjeljuje
Statistike
Ustanovljena9. juni 1945.
Važnosni red odlikovanja
Rang11. u rangu ordena SFRJ
Sljedeća
(viša)
Orden Republike
Sljedeća
(niža)
Orden bratstva i jedinstva

Orden zasluga za narod (slovenski: Red zaslug za ljudstvo, makedonski: Орден заслуги за народ, je bio odlikovanje Socijalističke federativne republike Jugoslavije u tri reda.

Ustanovljenje[uredi | uredi izvor]

Orden zasluga za narod prvog, drugog i trećeg reda je ustanovilo Predsjedništvo Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugosavije, 9. juna 1945. godine, zajedno sa Medaljom zasluga za narod. Odlikovanje se dodijeljivalo " za naročite zasluge u izgradnji socijalizma i socijalističkih samoupravnih odnosa, za organiziranje i učvršćivanje općenarodne obrane, sigurnosti i neovisnosti zemlje, kao i za zasluge u oblasti privrede, nauke i kulture" .

Autor[uredi | uredi izvor]

Autor Ordena zasluga za narod i Medalje zasluga za narod je slikar Đorđe Andrejević Kun.

Izmjena naziva[uredi | uredi izvor]

Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o odlikovanjima FNRJ od 1. marta 1961. izvršena je izmjena naziva ordena, pa je od tada orden imao sljedeće redove:

  • Orden zasluga za narod sa zlatnom zvijezdom (ranije Orden zasluga za narod I reda) - 11. u važnosnom redu jugoslavenskih odlikovanja.
  • Orden zasluga za narod sa srebrnim zracima (ranije Orden zasluga za narod II reda) - 20. u važnosnom redu jugoslavenskih odlikovanja.
  • Orden zasluga za narod sa srebrnom zvijezdom (ranije Orden zasluga za narod III reda) - 30. u važnosnom redu jugoslavenskih odlikovanja.

Dodjela[uredi | uredi izvor]

Dodjela ordena i medalje započela je odmah po njihovu ustanovljenju. Do 31. decembra 1985. godine dodijeljeno je ukupno 5.668 Ordena zasluga za narod sa zlatnom zvijezdom (I reda), 39.534 Ordena zasluga za narod sa srebrnim zracima (II reda), 282.864 Ordena zasluga za narod sa srebrnom zvijezdom (III reda), te 430.666 Medalja zasluga za narod.

Izgled i vrpce odlikovanja[uredi | uredi izvor]

Orden zasluga za narod sa zlatnom zvijezdom Orden zasluga za narod sa srebrnim zracima Orden zasluga za narod sa srebrnom zvijezdom
Izgled odlikovanja
Vrpce odlikovanja

Literatura[uredi | uredi izvor]