Orff Schulwerk

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Orff Schulwerk, ili jednostavno Orffov pristup, je razvojni pristup koji se koristi u muzičkom obrazovanju . Kombinuje muziku, pokret, dramu i govor u lekcije koje su slične dječjem svijetu igre. Razvili su ga njemački kompozitor Carl Orff (1895–1982) i njegov kolega Gunild Keetman tokom 1920-ih. Carl Orff je do kraja života radio na nastavku razvoja i širenja svoje metode podučavanja.

Orffov pristup se sada koristi širom svijeta za podučavanje učenika u prirodnom i ugodnom okruženju. Izraz "schulwerk" je njemački za (bukvalno) "školski rad" ili "školovanje", u tom smislu u oblasti muzike.

Temelji[uredi | uredi izvor]

Orffov pristup muzičkom obrazovanju koristi vrlo rudimentarne oblike svakodnevne aktivnosti u svrhu muzičkog stvaranja učenika muzike. Orffov pristup je „način učenja usmjerenog na dijete“ muzičko obrazovanje koje tretira muziku kao osnovni sistem poput jezika i vjeruje da kao što svako dijete može naučiti jezik bez formalne nastave, tako i svako dijete može naučiti muziku uz nježan i prijateljski pristup.[1]

Često se naziva "Elementarno stvaranje muzike" jer su materijali potrebni za podučavanje učenika "osnovni, prirodni i bliski dječijem svijetu misli i fantazije".[2]

Da bi Orffov pristup djelovao efikasno, nastavnici moraju stvoriti atmosferu koja je slična dječjem svijetu igre. Ovo omogućava djeci koja učestvuju da se osjećaju prijatno u učenju nove i često apstraktne muzičke vještine, boljem istraživanju muzičkog instrumenta ili muzičke vještine, i sprječava učenika da se osjeća da ga vrednuju ili osuđuju njegovi vršnjaci i nastavnici. Dijete koje učestvuje u Orffovoj učionici ne osjeća pritisak nastupa koji je često u tandemu sa muzikom, jer se svaki učenik u Orffovoj učionici tretira kao ravnopravan, čak i kada izvodi solo.

Neki tipični nastavni instrumenti Orff-Schulwerk

Orf je smatrao udarni ritam prirodnim osnovnim oblikom ljudskog izražavanja. Carl Orff i njegov kolega Gunild Keetman zajedno su komponovali većinu muzike za seriju od pet tomova, Muzika za djecu. Ovi svesci, prvi put objavljeni 1950. godine, i danas su dostupni i koriste se. Muzika koja se svira na Orffovim instrumentima često je vrlo jednostavna i laka za sviranje čak i za muzičare koji prvi put sviraju.

Neki od instrumenata u okviru pristupa uključuju minijaturni ksilofon, marimbe, glockenspiels, i metalofon; svi imaju šipke koje se mogu ukloniti, rezonantne stubove za projektovanje zvuka i lahko se transportuju i skladište. Orff nastavnici također koriste bubnjeve različitih veličina, rekordere i perkusione instrumente bez tona "kako bi zaokružili pjesme koje se pjevaju i sviraju".[1] Orffov pristup također zahtijeva da djeca pjevaju, skandiraju, plješću, plešu, tapšu i pucketaju prstima uz melodije i ritmove.[1]

Bilješke[uredi | uredi izvor]

 

  1. ^ a b c Campbell, Patricia Sherman. Musician and Teacher. New York: W.W. Norton and Company, 2008.
  2. ^ Shamrock, Mary (maj 1997). "Orff- Schulwerk: An Integrated Method". Music Educators Journal. 83 (6): 41–44. doi:10.2307/3399024. JSTOR 3399024.

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]