Orhan

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Orhan
Orhan I.jpg
Sultan Osmanlijskog carstva
Vladavina 1326 - 1362
Prethodnik Osman I
Nasljednik Murat I
Krunidba 1326
Supružnik Asporça Hatun, Hirofira Hilufer Hatun, Theodora Kantakouzene, Eftandise Hatun
Dinastija Osmanlije
Otac Osman I
Majka Malhun Hatun
Rođenje 1281
Smrt 1362


Orhan, Orhan Gazi ili Orkhan (oko 1281. - 1362.), osmanlijski sultan

Orhan je postao sultan 1326. godine nakon smrti oca Osmana I. Vladavinu otpočinje s najboljim mogućim znakom, osvajanjem grada Burse kojeg je njegov otac, osnivač Osmanlijskog carstva čekao desetak godina. Odmah po osvajanju grada Orhan ga je odredio za prijestolnicu iz koje će se vladati Carstvom do osvajanja Konstantinopolja.

Poslije tog velikog uspjeha pojavio se kratkotrajni problem promjenom vlasti u Bizantijskom carstvu kada novi vladar postaje sposobni Andronik III. U vrijeme tamošnje promjene vlasti svi Bizantski gradovi u Maloj Aziji su se nalazili pod opsadom kad su počeli i pljačkaški pohodi na Balkan. Azijska ofanziva Andronika III je bila potučena, ali su sličnu sudbinu doživjeli i pohodi Orhanove vojske na Balkan. Smrću tamošnjeg cara u Bizantu dolazi do građanskog rata, što Orhan iskorištava u svojim osvajanjima.

Nekoliko godina prije smrti Orhana, potres je uništio Galipolje 1354. godine, što iskorištava njegov sin Sulejman paša, koji osvaja galipoljsku i još nekoliko okolnih tvrđava i tako stvara mostobran za Balkan. U trenutku smrti 1362. godine on prepušta svom sinu Muratu I državu koja je anektirala cijelu bizantsku teritoriju u Aziji osim grada Filadelfije plus mostobran za evropska osvajanja.

Po tadašnjem turskom zakonu u trenutku stupanja na vlast Murat I pogubljuje svog brata i uspješnog generala Sulejman pašu.