Oruk Barbarosa

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Oruk Barbarosa

Oruk Barbarosa ili Oruk Rajs (tur. Oruç Reis), rođen je 1474. godine na ostrvu Midili (današnji Lezbos) a poginuo je u ratu sa Špancima u Alžiru 1518. godine. Bio je osmanlijski beg Alžira i beglerbeg zapadnog Mediterana.

Postao je poznat kao Baba Oruk (Otac Oruk) kada je trasportovao u sjevernu Afriku muslimane koji su 1502. godine bili protjerani iz Španije. U kršćanskim zemljama poznat je kao Barbarosa (Crvenobradi). To ime je nakon njegove smrti naslijedio njegov mlađi brat, strah i trepet kršćana na Mediteranu u prvoj polovini 16. vijeka, Hajrudin Barbarosa.

Oruk Barbarosa na galiji


System-users.svg Nedovršeni članak Oruk Barbarosa koji govori o biografijama treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.