Oskar II, kralj Švedske

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Oskar II
Kralj Švedske
Vladavina18. septembar 1872 - 8. decembar 1907
PrethodnikKarlo XV
NasljednikGustav V
Krunidba12. maj 1873
Kralj Norveške
Vladavina18. septembar 1872 - 7. juni 1905
PrethodnikKarlo IV
NasljednikHaakon VII
Krunidba18. juli 1873
SupružnikSofija od Nassaua
DjecaGustav V, kralj Švedske
Oscar, vojvoda od Gotlanda
Karlo, vojvoda od Västergötland
Eugenije, vojvoda od Närkea
DinastijaBernadotte
OtacOskar I, kralj Švedske
MajkaJozefina od Leuchtenberga
Rođenje8. decembar 1907

Oskar II (puno izvorno ime Oscar Frederik; 21. januar 1829 - 8. decembar 1907) je bio kralj Švedske i posljednji Bernadotte na prijestolju Norveške.

Mladost[uredi | uredi izvor]

Bio je treći sin švedsko-norveškog kralja Oskara I i Jozefine od Leuchtenberga. Otac mu je bio sin izabranog švedskog kralja i osnivača dinastije Bernadotte, a preko majke je bio potomak švedskog kralja Gustava I.

Rođen je u Štokholmu, a po rođenju je dobio titulu vojvode od Östergötlanda. Započeo je obrazovanje u mornarici s jedanaest godina. Kasnije je studirao na Univerzitetu Uppsala, gdje se isticao u matematici.

Brak i nasljedstvo[uredi | uredi izvor]

Godine 1857, u Wiesbaden-Biebrichu, oženio je Sofiju od Nassaua, najmlađu kćerku Vilima, vojvode Nassaua. S njom je imao četiri sina. Od 1859. bio je švedski prijestolonasljednik, budući da njegov najstariji brat, Karlo XV, kralj Švedske, nije imao sinova, a drugi brat, Gustav, vojvoda od Upplanda, je umro 1852. godine ne ostavivši iza sebe djece.

Vladavina[uredi | uredi izvor]

Naslijedio je brata po njegovoj smrti 1872. godine. Njegova krunidba za kralja Švedske održana je 12. maja 1873. godine, a krunidba za norveškog kralja održana je 18. jula iste godine.

Izgubio je norvešku krunu 1905. godine. Norveški parlament ga je svrgnuo 7. juna, a Oskar se krune odrekao 26. oktobra. Odbio je dozvoliti prinčevima svoje dinastije da se kandiduju za norveško prijestolje, pa je za norveškog kralja izabran Karlo od Danske, unuk Oskarovog starijeg brata. Današnji vladar Norveške je i potomak Oskara II, preko svoje majke.

Njegova inteligencija i nezainteresovanost za promovisanje vlastite dinastije, čime se većna ostalih evropskih monarha nije odlikovala, učinile su ga poželjnim arbitrom za međunarodna pitanja. Ujedinjeno Kraljevstvo, Sjedinjene Američke Države i Njemačka su ga dva puta pozvale da presudi u sporovima koji su se ticali Samoe. Godine 1897. data mu je ovlast da izabere petog arbitra u sporu oko Venecuele.

Interesi[uredi | uredi izvor]

Oskar II je pokazivao veliko interesovanje za poeziju, muziku i teatar. Kao kralj, sponzorisao je istraživanje Arktika.

Umro je 1907. godine, a naslijedio ga je najstariji sin, Gustav V.



Vladarske titule
Prethodnik:
Karlo XV i IV
Kralj Švedske
1872-1907
Nasljednik:
Gustav V
Kralj Norveške
1872-1905
Nasljednik:
Haakon VII