Osman-pašina džamija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Osman-pašina
Osman-pasina dzamija, Trebinje.jpg
Osman-pašina džamija, Trebinje
Lokacija Trebinje
Sagrađena 1726.[1]
Arhitektonske informacije
Broj minareta 1
Visina minareta 16 m

Osman pašina džamija u Trebinju sagrađena je 1726. godine[2] po naredbi Osman-paše Resulbegovića, trebinjskog kapetana. Nalazi se u Starom gradu, zajedno sa Carevom džamijom (1719), najstarijom trebinjskom džamijom.

Osman-pašina džamija je, kao i sve ostale trebinjske džamije, zapaljena pa potom srušena početkom 1993, tokom jednog pravoslavnog praznika. Istovremeno su protjerivani muslimani Bošnjaci ovoga kraja.

Prvi pokušaj obnove džamije bio je planiran u maju 2001. ali je propao zbog demonstracija i kamenovanja od strane građana Trebinja. Džamija je konačno obnovljena i otvorena 10.jula 2005. godine, a sredstva za njenu izgradnju su obezbjedili protjerani Trebinjci.

Pored ove džamije Osman-paša Resulbegović je izgradio i mnoge druge objekte u Trebinju i bio je jedan od utemeljitelja grada. Od poznatijih objekata to su Sahat-kula i Begova kuća koja je srušena do temelja 1993.

Građena je od tesanog kamena. Uz desni zid podignut je kameni minaret oktogonalnog oblika visok 16. metara. Ovo je jedna od najljepših i najprostranijih džamija u Hercegovini.[3]

Reference[uredi | uredi izvor]