Osman Asaf Sokolović

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Osman Asaf Sokolović
Rođenje1882.
Smrt24. januar 1972.
NacionalnostBošnjak

Osman Asaf Sokolović (Sarajevo, 1882. – Sarajevo, 24. januara 1972) bio je bošnjački društveni i kulturni radnik.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Rođen je 1882. u Sarajevu. Djed Sunulah-efendija bio je cijenjen državni tužilac iz osmanlijskog doba. Rano je ostao bez oba roditelja. U Sarajevu je završio osnovnu školu, mekteb, ruždiju i jedan razred gimnazije, nakon čega se sa starijim bratom Tevfikom školovao na liceju u Istanbulu, gdje je brigu o njima vodio Sarajlija Muharem ef. Smaiš, koji je bio jedan od glavnih aktera otpora austro-ugarskoj okupaciji. Nakon završenog jednog razreda u Istanbulu, prešli su u licej u Bursi jer je tamo živjelo više Bošnjaka.

Po završetku školovanja u Turskoj, upisao se na Pravni fakultet u Zagrebu. Poslije Zagreba, školovanje je nastavio na univerzitetu u Pragu, te univerzitetu i privatnoj akademiji u Lausanni. Na kraju se opet vratio u Zagreb gdje je i završio studije. Poslije školovanja zaposlio se kao tajnik Trgovačko-obrtničke komore u Sarajevu. Rano je penzionisan, što mu je omogućilo da posveti više vremena proučavanju historije. Svoju privatnu biblioteku sa više hiljada primjeraka, od čega više stotina starih rukopisnih djela, ustupio je Gazi Husrev-begovoj biblioteci 1963. Umro je u Sarajevu 24. januara 1972.

Prvi Sokolovićevi radovi bili su prijevodi sa turskog i francuskog, a kasnije i njemačkog. Pisao je o književnoj historiji Bošnjaka, političkoj, kulturnoj i privrednoj historiji Bosne i Hercegovine i dr. Aktivan je bio u Muslimanskom radničkom i zanatlijskom društvu "Hurijet", nastojeći zaposliti što više siromašne bošnjačke djece.[1]

Literatura[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Dobri Bošnjani – SOKOLOVIĆ, Osman Asaf". bosnjaci.net.