Osman Nuri Hadžić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Osman Nuri Hadžić (lijevo) sa Ivanom Azizom Miličevićem (desno)

Osman Nuri Hadžić rođen u Mostaru 28.06.1869. Umro 23.12.1937. Spada u bošnjačke intelektualce koji su krajem 19. i početkom 20. vijeka počeli djelovati među bosanskim muslimanima. Mekteb, ruždiju i medresu Hadžić je završio u svom rodnom Mostaru, a šerijatsku sudačku školu u Sarajevu, nakon čega se upisao na pravo u Beču a diplomirao je u Zagrebu.

Počeo je pisati vrlo rano, i to u zajednici sa svojim dobrim prijateljem Ivanom Miličevićem objavljujući veliki broj pripovjedaka po raznim književnim časopisima (njihovi radovi su objavljivani pod pseudonimom Aziz Osman). Hadžić se mnogo bavio i kulturnom historijom, vjersko-prosvjetnim pitanjima i polemikom. Kao izvrstan poznavalac mnogih pitanja postigao je na tom polju zapažen uspjeh. Naročito mu je značajno djelo Muhamed a.s. i Kur'an - kulturna historija Islama.

Zajedno sa Safvet-begom Bašagićem i Edhemom Mulabdićem pokreće list Behar 1. maja 1900. godine, čija je kulturna uloga u životu Bošnjaka bila neosporno značajna.

Službovao je u Okružnom sudu u Sarajevu, a poslije toga stalno boravi u Sarajevu sve do prvog svijetskog rata i tu istovremeno radi u Zemaljskoj vladi i Šerijatskoj sudačkoj školi, kao profesor i jedno vrijeme kao upravnik škole.

Za vrijeme rata je kotarski predstojnik u Bosanskoj Dubici a zatim u Banjoj Luci. Poslije rata bio je niz godina viši upravni činovnik, da kao član Državnog savjeta u Kraljevini ”SHS” umire u šezdesetosmoj godini života u Beogradu.

Djela[uredi | uredi izvor]

  • "Islam i kultura", Zagreb 1894.
  • "Muslimansko pitanje u Bosni i Hercegovini", Zagreb 1902.
  • "Muhamed a.s. i Kuran", Beograd 1931.
  • "Borba muslimana za vjersko-prosvjetnu autonomiju",
  • "Pripovjesti iz Bosne i Pripovjesti",
  • "Na pragu novoga doba",Naklada "Matice Hrvatske", Zagreb,1896.
  • "Bez nade",
  • "Bez svrhe",