Ostatak (hemija)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Aparat za destilaciju

U hemiji ostatak je sve što ostane ili djeluje kao kontaminant nakon završetka date klase reakcija/događaja.

Ostatak može biti materijal koji ostaje nakon procesa pripreme, odvajanja ili prečišćavanja, kao što je destilacija, isparavanje ili filtracija. Takođe može označavati neželjene nusproizvode hemijske reakcije.

Sigurnost hrane[uredi | uredi izvor]

Ostaci toksičnih hemikalija, otpad ili kontaminacija iz drugih procesa uzrokuju zabrinutost za sigurnost hrane. Naprimjer, američka Administracija za hranu i lijekove (FDA) i Kanadska agencija za insperkcijU (CFIA) imaju smjernice za otkrivanje hemijskih ostataka koji su potencijalno opasni za konzumiranje.[1][2]

Trodimenzijska (3D) struktura aflatoksina

Karakteristične jedinice unutar molekula[uredi | uredi izvor]

Ostatak se može odnositi na atom ili grupu atoma koja čini dio molekula, kao što je metilna grupa.

Biohemija[uredi | uredi izvor]

U biohemiji i molekulskoj biologiji, ostatak se odnosi na specifični monomer unutar polimernog lanca polisaharida, proteine ili nukleinskih kiselina. Može se reći: "Ovaj protein se sastoji od 118 aminokiselinskih ostataka" ili "histidinski ostatak smatra se baznim jer sadrži imidazolski prsten." Treba znati da se ostatak razlikuje od dijela, koji bi, u gornjem primjeru, bio sastavljen od "imidazolnog prstena" ili "imidazolnog dijela".

Koncept koji je sugerirao ovaj termin je vjerovatno priroda reakcije kondenzacije kojom se takve klase monomernih građevnih blokova, kao što su aminokiseline ili monosaharidi, spajaju zajedno da formiraju polimerni lanac, kao što je polisaharid ili peptid; neki atomi, obično u obliku molekula vode, odbacuju se iz svakog gradivnog bloka, ostavljajući samo "ostatak" građevnog bloka, koji završava u gotovom proizvodu. Ostatak može biti jedna aminokiselina u polipeptidu ili jedan monosaharid u skrobnoj molekuli, naprimjer.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Drug & Chemical Residues Methods". U.S. Food and Drug Administration.
  2. ^ "Chemical Residues / Microbiology - Food". Canadian Food Inspection Agency.