Ostrva Koralnog mora

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Teritorija Ostrva Koralnog Mora predstavlja vanjsku teritoriju Australije, koja se sastoji od grupe malih tropskih ostrva i grebena u Koralnom moru, sjeveroistočno od Queenslanda na 18° S 152° E.

Ostrva Koralnog mora

Imaju oko 30 zasebnih grebena i atola, od kojih su 12 potpuno potopljeni za vrijeme plime, te 51 manjih ostrva, od kojih neka imaju vegetaciju. Atoli su različite veličine, te uključuju Greben Lihou - drugi najveći atol na svijetu - koji ima lagunu dužine 100 i širine 30 km, te površine od oko 25000 km2. No, sami atoli su vrlo mali površinom, koja iznosi 3 km2.

Na ostrvima nema luka ni pristaništa, nego se koriste vanjska sidrišta. Stalnog stanovništva ni ekonomske aktivnosti nema, dok meterološka stanica na Grebenu Lihou ima stalnu posadu. Postoji i nekoliko svjetionika.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]