Ostrvo Jarvis

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Karta ostrva Jarvis

Ostrvo Jarvis je nenastanjeno ostrvo površine 4,5 kvadratna kilometra koji se nalazi na 0°22′S 160°03′W u Južnom Pacifiku, na oko pola puta između Havaja i Kukovih ostrva. To je neinkorporirana teritorija Sjedinjenih Država kojom iz Washingtona upravlja Služba za ribarstvo i divljač pri Ministarstvu unutrašnjih poslova u okviru sistema Nacionalnih prirodnih rezervata.

Ostrvo je 21. augusta 1821. otkrila posada britanskog broda Eliza Francis te ga nazvala po svom kapetanu Brownu. Nenastanjeno ostrvo bilo je anektirano od strane SAD godine 1858., ali i napušteno 1879. nakon što su odnešene tone guanoa. Velika Britanija je anektirala ostrvo godine 1889., ali nikada nije provela dalju eksploataciju. Naslage guana su eksploatirane do kasnih 1800-ih. SAD su okupirale i ponovo anektirale ostrvo godine 1935.

Tada je stvoreno Millersville, naselje na zapadnoj strani ostrva koje je povremeno korišteno kao meteorološka stanica od 1935. do drugog svjetskog rata, kada je napušteno; ponovo je naseljen godine 1957. tokom Međunarodne geofizičke godine od strane naučnika, ali i napušten 1958.

Javnost na ostrvu Jarvis može doći tek uz posebnu dozvolu Službe za ribarstvo i divljač koju u pravilu dobijaju tek naučnici i obrazovne ustanove. Ostrvo jednom godišnje posjećuje Služba za ribarstvo i divljač kao i Obalna straža.

Na ostrvu nema luka niti pristaništa, ali ima vanjskih sidrišta. Postoji jedno područje za pristajanje čamaca na sredini zapadne obale te još jedno na jugozapadnom dijelu ostrva. Dnevni svjetionik je blizu sredine zapadne obale.

Klima je tropska, s malo padavina, stalnim vjetrom i snažnim sunčanim uticajem. Teren, koji se od mora izdiže do najviše 7 metara je uglavnom pješčan, a koraljno ostrvo je na rubovima okruženo grebenom. povijuše te nisko grmlje uglavnom služe za gniježđenje te kao habitat morskim pticama i ostalim oblicima života. Ostrvo nema prirodnih izvora pitke vode.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]