Otokar Cobra

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Otokar Cobra
Svojstva
Posada1+8
Dužina5.23 m
Širina2.22 m
Visina2.1 m
Težina6.2 tone
Oklop i naoružanje
Oklop12-38 mm
Osnovno naoružanjemitraljez 12.7 mm
Pokretljivost
PogonGeneral Motors V8 turbo dizelski motor RPO L65
190 KS
Suspenzija4x4
Brzina na cesti115 km/h
Snaga/težina30 KS/tona
Domet600 km

Otokar Cobra je oklopno vozilo kojeg je razvila turska firma Otokar, uvedeno je u operativnu upotrebu 1997. godine.

Opis[uredi | uredi izvor]

Vozilo Cobra je bazirano na šasiji 4x4 kakvu koriste terenska vozila, šasija je ojačana oklopom koji se postavlja u v-obliku kako bi pružio što efikasniju zaštitu od pješadijske vatre i šrapnela granata. Gume, ovjes, motor i prijenos na Cobri isti su kao i oni koji se koriste na Hummeru. Pokreće ga General Motorsov V8 turbo dizelski motor RPO L65 koji mu daje snagu od 190 KS a prenosi se preko Hydra-Matic 4L80E 4-brzinskog automatskog mjenjača, omogućujući vozilu najveću brzinu od 115 km/h i odnos snaga/težina od 30 KS/t (22,26 kW/t). Dodatnu pokretljivost osigurava stalni pogon na sva 4 kotača, automatski blokirajući diferencijal i nezavisni ovjes. Spiralne opruge, hidraulički amortizeri i pomaci ovjesa osiguravaju postojanost kontakta s terenom u gotovo svim okolnostima te omogućuju Cobri svladavanje zapreke visine do 350 mm.[1]

Verzije[uredi | uredi izvor]

Cobra predstavlja višenamjensku platformu koja može poslužiti kao oklopni transporter, protivoklopno vozilo, vozilo za izviđanje, ambulantno vozilo, komandno vozilo. Vozilo može biti naoružano mitraljezima kalibra 12.7 mm ili topovima 20 mm ili protivoklopnim raketama kao što su TOW ili Spike. Postoji i nova amfibijska verzija poznata kao Cobra 2.

Borbena upotreba[uredi | uredi izvor]

Cobre su korištene o strane gruzijske vojske i policije tokom Rusko-gruzijskog rata 2008.. Također Cobre su vidjele borbu u Afganistanu i u sjevernom dijelu Iraka. Nigerijska vojska je Cobre koristila tokom smirivanja pobune 2013.

Korisnici[uredi | uredi izvor]

Otokar Cobra u Kabulu.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]