Otologija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Pregled uha

Otologija je grana medicine koja proučava normalnu i patološku anatomiju i fiziologiju ušiju (sluh i vestibulskii čulni sistem i srodne strukture i funkcije) kao i njihove bolesti, dijagnozu i liječenje.[1][2] Otološka hirurgija općenito se odnosi na operaciju srednjeg uha i mastoida povezane s hroničnim otitis media, kao što je timpanoplastika, ili operacija bubnjića, osikuloplastika ili operacija slušne kosti i mastoidektomija. Otologija također uključuje hirurško liječenje konduktivnog gubitka sluha, kao što je stapedektomija operacija osteoskleroze.

Neurotologija, srodna oblast medicine i subspecijalnost otorinolaringologije, je proučavanje bolesti unutrašnjeg uha, koje mogu dovesti do poremećaja sluha i ravnoteže. Neurotološka hirurgija općenito se odnosi na operaciju unutrašnjeg uha ili operaciju koja uključuje ulazak u unutrašnje uho uz rizik za organe sluha i ravnoteže, uključujući labirintektomiju, operaciju pužničnih implantata i operaciju tumora sljepooćne kosti, kao što je intrakanalikulski akustični neurom. Neurotologija je proširena tako da uključuje operaciju lateralne baze lobanje za liječenje unutarkranijskih tumora povezanih s uhom i okolnim živčanim i vaskularnim strukturama, kao što su veliki cerebelumski pontinski ugaoni akustični neuromi, tumori glomus jugulare i tumori facijalnog živca .

Neki od problema otologije uključuju:

Povezani problemi neurotologije uključuju:

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Pappas, Dennis G. (1 February 1996). "Otology Through the Ages". Otolaryngology–Head and Neck Surgery (jezik: engleski). 114 (2): 173–196. doi:10.1016/s0194-5998(96)70162-6. ISSN 0194-5998. PMID 8637729.
  2. ^ "Otolaryngology (ENT)/Head and Neck Surgery". Mayo Clinic. Pristupljeno 18 Sep 2020.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Šablon:Grupe bolesti