Ouzi Turkijci

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Ouzi Turkijci ili Turkijci Ouzi (također poznati u različitim oblicima pisanja kao Oghuz, Oguz, Oğuz, Okuz, Oufoi, Guozz and Ghuzz) smatraju se jednim od glavnih ogranaka turkijskih naroda.

Turkijci Ouzi su prateče današnjih jugozapadnih Turkijaca, koji broje preko 100 miliona i žive u oblastima zapadne Azije i istočne Evrope. Među njih spadaju Azerbejdžanci koji žive u Republici Azerbejdžanu i Iranu, zatim Turci u Turskoj i Turskoj Republici Sjevernom Kipru, balkanski Turci (Grčka, Bugarska i bivša Jugoslavija), Turkmeni u Turkmenistanu i sjeveroistočnom Iranu, kaškajski (Qashqai) i horasanski Turci u Iranu, kao i gagauški (Gaghauz, Gokoguz) Turci u Moldovi.

Tokom masovne migracije Turkijaca između 9. i 12. vijeka, Ouzi su bili među domorodačkim turkijskim življem u Centralnoj Aziji koje je migriralo prema zapadnoj Aziji i istočnoj Evropi preko Transoksijane. Počevši u 5. vijeku, Ouzi su bili osnivači i vladari nekoliko važnih turkijskih kraljevstava i carstava, među kojima su najznačajniji bili Gok Turci, Seldžuci, Safavidi i Osmanlije.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]