Oviparnost

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jaja raznih životinja (uglavnom ptica)

Životinje sa jajnicima su životinje koje polažu jaja, sa malo ili nimalo drugog embrionskog razvoja unutar majke. Ovo je reproduktivni metod većine riba, vodozemaca, većine gmizavaca i svih pterosaura, dinosaura (uključujući ptice), i monotremata.

U tradicionalnoj upotrebi, većina insekata (jedan je Culex pipiens, ili obični kućni komarac), mehkušaca i arahnida se također opisuje kao jajorodna.

Načini reprodukcije[uredi | uredi izvor]

Tradicionalni načini reprodukcije uključuju oviparnost, koja se smatra stanjem predaka, tradicionalno gdje se mrijeste neoplođene oocite ili oplođena jaja, i fitnes tradicionalno uključuje bilo koji mehanizam u kojem se mladi rađaju živi ili gdje razvoj mladih podržava bilo koji roditelj u ili na bilo kojem dijelu svog tijela.[1]

Međutim, biolog Thierry Lodé je nedavno podijelio tradicionalnu kategoriju oviparne reprodukcije na dva načina koja je nazvao ovuliparnost i (pravu) oviparnost. On ih je razlikovao na osnovu odnosa između zigota (oplođenog jajeta) i roditelja:[1][2]

  • Ovuliparnost, u kojoj je oplodnja spoljašnja, po pravilu se uzima kao stanje predaka; jajašca koja ženka ispušta u okolinu sadrže neoplođene oocite, a mužjak ih oplođuje izvan njenog tijela. U kojem god obliku da su položena, jaja većine ovuliparnih vrsta sadrže značajnu količinu žumanca koji podržava rast i aktivnost embrija nakon oplodnje, a ponekad i neko vrijeme nakon izleganja.[1] Među Vertebrata ovuliparnost je uobičajena među ribamaima i većinom Amphibia. Javlja se među Cnidaria, Ctenophora, Echinodermata, Mollusca i nekoliko drugih koljena također.[1]
  • (Prava) oviparnost, u kojem je oplodnja unutrašnja. Ovo se uzima kao izvedeno stanje, bez obzira da li mužjak ubacuje spermu u ženku intromitentno ili je ona aktivno ili pasivno podiže - ženka polaže jajašca koja sadrže zigote sa značajnom količinom žumanca za hranjenje embrion dok ostaje u jajetu, a kod mnogih vrsta da ga hrani neko vrijeme nakon toga. Jaje se ne zadržava u tijelu veći dio perioda razvoja embriona unutar jajeta, što je glavna razlika između oviparnosti i ovoviviparnost.[1] Oviparnost se javlja kod svih ptica, većina gmizavci, neke ribe i većina Arthropoda. Među sisarima, Monothremata (četiri vrste echidna i kljunari) su oviparni.

U svim osim u posebnim slučajevima i ovuliparnosti i oviparnosti, glavni izvor ishrane za embrion je materijal žumanca koji je deponovan u jajetu od reproduktivnog sistema majke (vitelogeneza); Za potomstvo koje zavisi od žumanca na ovaj način se kaže da je lecitotrofno, što doslovno znači "hrana se žumancetom" (za razliku od matrotrofnog).

Razlikovanje između definicija oviparnosti i ovuliparnosti nužno smanjuje broj vrsta čiji su načini razmnožavanja klasifikovani kao oviparni, jer više ne uključuju ovuliparne vrste kao što su većina riba, većina žaba i mnogi beskičmenjaci. Takve klasifikacije su uglavnom radi praktičnosti i kao takve mogu biti važne u praksi, ali labavo govoreći u kontekstima u kojima ta razlika nije relevantna, uobičajeno je da se obje kategorije grupišu kao "oviparne".

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b c d e Lode, Thierry (2012). "Oviparity or viviparity? That is the question ...". Reproductive Biology. 12: 259–264. doi:10.1016/j.repbio.2012.09.001. PMID 23153695.
  2. ^ Thierry Lodé (2001). Les stratégies de reproduction des animaux (Reproduction Strategies in Animal Kingdom). Eds. Dunod Sciences. Paris.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Šablon:Animalbirth Šablon:Jaja