Ovulacija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Ovulacije)
Ovulacija
Nakon priliva luteinizirajućeg hormona (LH), oocit (nezrela jajna ćelija) se ispusti u cijev maternice, gdje je tada moguća oplodnja muškom spermom u roku od 12 sati. Ovulacija označava kraj folikulske faze ciklusa jajnika i početak luteusne faze.
TEE1.0.0.0.0.0.7
Anatomska terminologija

Ovulacija je čin oslobađanja jajeta iz jajnika. U žena, ovaj se događaj događa kada folikul jajnika pukne i oslobađa sekundarne jajničke ćelije.[1] Nakon ovulacije, tokom luteusne faze, jaje će biti spremno zaoplodnju putem spermatozoida. Pored toga, maternična obloga (endometrij) zadebljava, da bi mogla primiti oplođeno jaje. Ako se ne dogodi začeće, maternica i krv će se izliti tokom menstruacije.[2]

Ovulacija je dio menstruacijskog ciklusa žena. Nastupa 14 dana prije sljedeće menstruacije. Sastoji od perioda rasta folikula, njihovog prskanja i oslobađanja jajne ćelije iz folikula. Zrela jajna ćelija spremna je za oplodnju tokom naredna 24 sata. Plodno razdoblje žene traje na dan ovulacije, par dana prije ovulacije (jer zaostali spermatozoidi mogu oploditi jajnu ćeliju) i tri dana poslije ovulacije. To je optimalno vrijeme za začeće. Nekoliko dana prije ovulacije sluz cerviksa u vagini postaje obilnija, bistrija i rastezljivija i takva ostaje dok traje ovulacija.

Ovulacija je povezana s lučenjem spolnih hormona iz jajnika (estrogena i progesterona), čije je lučenje regulirano hormonima iz hipofize - FSH (folikul stimulirajući hormon i LH (luteinizirajući hormon). Hormon iz hipotalamusa: Gn-RH, različito utiče na lučenje FSH i LH i kontrolira proces. Ovulacija se događa 14. dana normalnog menstruacijskog ciklusa kao odgovor na nagli porast LH, 24 sata prije same ovulacije. Ona se odnosi na proces izbacivanja jajne ćelije iz njenog folikula, još u procesu dozrijevanja iz Graafovog folikula u trbušnu šupljinu, odakle će dospjeti u jajovod gdje će jajna ćelija biti oplođena. Mala cistolika struktura iz koje je izašlo jajašce prolazi promjene te se transformira u hormonski aktivnu strukturu tzv. žuto tijelo.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Ovulation Test Arhivirano 2. 5. 2016. na Wayback Machine at Duke Fertility Center. Retrieved July 2, 2011
  2. ^ Young, Barbara (2006). Wheater's Functional Histology: A Text and Colour Atlas (5th izd.). Elsevier Health Sciences. str. 359. ISBN 9780443068508. Pristupljeno 9. 11. 2013. Nepoznati parametar |name-list-format= zanemaren (prijedlog zamjene: |name-list-style=) (pomoć)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]