P.E.N. Centar Bosne i Hercegovine

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Udruženje P.E.N. Centar u Bosni i Hercegovini dobrovoljno je nestranačko, nevladino i neprofitno udruženje intelektualaca u koje se udružuju i učlanjuju pisci, urednici, prevodioci, romanopisci, esejisti, dramski pisci, scenaristi, historičari, kritičari, izdavači, novinari i drugi intelektualci Bosne i Hercegovine,[1] i član je međunarodnog udruženja P.E.N. International.

Historija[uredi | uredi izvor]

P.E.N. Centar Bosne i Hercegovine osnovan je 31. oktobra 1992. Po pravilima Međunarodnog P.E.N.-a, SR Bosna i Hercegovina, kao dio SFRJ, nije imala pravo osnivanja samostalnog centra. Osnivačka skupština održana je u sarajevskom hotelu "Holiday Inn". Za predsjednika izabran je Tvrtko Kulenović, a za potpredsjednike Zdenko Lešić i Marko Vešović. Članovi Upravnog odbora bili su Ivan Lovrenović, Hanifa Kapidžić-Osmanagić, Veselko Koroman i Admiral Mahić, a za sekretara je izabrana Ferida Duraković. Na Osnivačkoj skupštini prisustvovali su još: Zlatko Topčić, Dževad Karahasan, Nikola Kovač, Vladimir Premec, Nedžad Ibrišimović, Juraj Martinović, Stevan Tontić, Mirko Marjanović, Selim Arnaut, Enes Duraković, Saed Fetahagić, Muhamed Filipović, Predrag Finci, Alija Isaković, Željko Ivanković, Miljenko Jergović, Ivan Kordić, Ilija Ladin, Velimir Milošević, Muhamed Nezirović, Nenad Radanović, Zvonimir Radeljković, Bajram Redžepagić, Muhsin Rizvić, Izet Sarajlić, Abdulah Sidran, Ranko Sladojević, Mario Suško.

Za vrijeme opsade Sarajeva u međunarodnim kontaktima, P.E.N. Bosne i Hercegovine privremeno i uspješno je preuzeo da zastupa P.E.N. Centar Republike Slovenije, koji se brinuo i za efikasno sakupljanje pomoći piscima, umjetnicima i intelektualcima Sarajeva.

Prijem bosanskohercegovačkog P.E.N.-a u međunarodnu zajednicu pisaca plebiscitarno je potvrđen na kongresu u Španiji, u jesen 1993, na koji bosanskohercegovački pisci nisu mogli doputovati iz okruženog grada. Delegacija P.E.N.-a Bosne i Hercegovine uspjela je tek u jesen 1994. godine da prisustvuje kongresu Organizacije P.E.N.-a u Pragu i preuzme poslove od kolega pisaca iz Slovenije. Centar danas broji 52 redovna i 8 počasnih članova.[2]

U izdanju P.E.N. Centra od 1998. godine izlazi časopis za književnu i umjetničku kritiku Novi izraz.[3]

Organizacija[uredi | uredi izvor]

Ciljevi i djelatnosti P.E.N. Centra su:

  • Okupljanje i udruživanje pisaca, urednika i prevodioca;
  • Organizovanje javnih tribina, okruglih stolova i panel diskusija;
  • Sarađnja sa drugim umjetničkim i sličnim udruženjima, organizacijama i društvima u zemlji i inostranstvu;
  • Izdavanje knjiga, časopisa, biltena i drugih publikacija u kojim članovi udruženja mogu objavljivati svoje stručne, naučne i umjetničke radove na neprofitnoj osnovi i isključivo u cilju prezentacije rada i programskih ciljeva udruženja;
  • Poticanje i razvijanje stručnih i kolegijalnih odnosa među članovima P.E.N. Centra i kulturnim djelatnicima uopšte;
  • Ostvarivanje zajedničkih profesionalnih interesa članova P.E.N. Centra;
  • Zalaganje za kreiranje i sprovođenje kulturne politike u skladu sa ciljevima P.E.N. Centra;
  • Druge aktivnosti potrebne radi ostvarivanja ciljeva postojanja P.E.N. Centra;.[1]

Centar predstavlja predsjednik i sekretar Centra.[1]

Sjedište[uredi | uredi izvor]

Sjedište P.E.N. Centra je u Sarajevu u Vrazovoj 1.[4]

Predsjednik[uredi | uredi izvor]

Predsjednika P.E.N. Centar Bosne i Hercegovine, koji je ujedno i Predsjednik Skupštine, bira Skupština. P.E.N.[1]

Predsjednici[uredi | uredi izvor]

Skupština[uredi | uredi izvor]

Skupština je najviši organ upravljanja P.E.N. Centra i čine je svi članovi Centra. Skupština između ostalih funkcija, imenuje i razrješava Predsjednika udruženja, bira nove članove, bira članove suda časti i bira počasne članove na prijedlog Upravnog odbora.[1] Saziv Skupštine se saziva prema potrebi, a najmanje jednom godišnje.

Upravni odbor[uredi | uredi izvor]

Članovi upravnog odbora su: Hadžem Hajdarević, Dragan Marijanović, Ljubica Ostojić,Mile Stojić,Tanja Stupar-Trifunović i Sulejman Bosto.[4]

Nadzorni odbor[uredi | uredi izvor]

Članovi nadzornog odbora su: Enver Kazaz, Juraj Martinović i Slavko Šantić.[4]

Sud časti[uredi | uredi izvor]

Članovi suda časti su: Irfan Horozović, Stevan Tontić.[4]

Članovi[uredi | uredi izvor]

Protest[uredi | uredi izvor]

Nakon prosvjednog pisma Udruženja objavljenog 9. maja 2020, a povodom održavanja mise u Katedrali Srca Isusova u Sarajevu 16. maja 2020.[6], u spomen na žrtve Masakra u Bleiburgu 1945. godine, potpisanog od strane 42 člana[7] Miljenko Jergović[8][9] je sa Ivicom Đikićem, Ivanom Lovrenovićom, Željkom Ivankovićem[10] u otvorenom pismu objavljenom na Lovrenovićevoj veb-stranici[9], izjavio da se ne smatra članom ovog udruženja, a kao jedan od razloga navedeno je tolerisanje nacionalizma i fašizma od sarajevske uprave, kao i bosanskohercegovačkog PEN-a, koja dozvoljava veličanje ustaškog pokreta davanjem imena ulica simpatizerima i pripadnicima ustaškog pokreta,[11][12][13] a 17. maja iz PEN-a su zbog ideologizacije Centra[14] istupili književnici Mirko Marjanović i Milo Jukić,[13][15], Alen Kristić[13] je istupio 20. maja,[16] Dragan Marijanović[13] 21. maja,[17] i Mladenko Marijanović[13] 22. maja.[18]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b c d e f "Statut P.E.N. Centra Bosne i Hercegovine". Arhivirano s originala, 3. 10. 2013. Pristupljeno 20. 8. 2013.
  2. ^ "Historijat P.E.N. Centra Bosne i Hercegovine". Arhivirano s originala, 3. 10. 2013. Pristupljeno 20. 8. 2013.
  3. ^ Časopis Novi izraz na portalu Zeitschriftendatenbank (ZDB) Slavistik (de)[mrtav link]
  4. ^ a b c d e "Organizacija P.E.N. Centra Bosne i Hercegovine". Arhivirano s originala, 3. 10. 2013. Pristupljeno 20. 8. 2013.
  5. ^ Biografija Uga Vlaisavljevića na unsa.ba
  6. ^ Slobodna Evropa.
  7. ^ PEN.
  8. ^ Oslobođenje.
  9. ^ a b Lovrenović.
  10. ^ Večernji list.
  11. ^ DW.
  12. ^ Šoštarić.
  13. ^ a b c d e Jergović.
  14. ^ bljesak.
  15. ^ Jukić.
  16. ^ autograf.
  17. ^ Dragan Marijanović.
  18. ^ Mladenko Marijanović.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]