PC Ušće

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Translation Latin Alphabet-cs.svg Ovom članku je neophodan prijevod sa srpskog na bosanski jezik.
Ovaj članak je napisan na nekom drugom jeziku, umjesto na bosanskom. Ako je članak bio predviđen za čitaoce Wikipedije na tom jeziku, premjestite ga na odgovarajući projekt. Pogledajte i spisak Wikipedijinih jezičkih projekata.
PC Ušće najviša zgrada Beograda, Srbije i Balkana.

Poslovni centar Ušće sa svojih 141 metra visine predstavlja jednu od najviših zgrada na Balkanu, a nalazi se u Beogradu, glavnom gradu Srbije.

Karakteristike[uredi | uredi izvor]

Pozicionirana je u općini Novi Beograd, u bloku 16 na ušću Save u Dunav PC Ušće predstavlja drugu najvišu zgradu Balkana i jednu od najljepših i najmodernijih u regiji, visoka je 134 metra. U rekonstrukciju ovog zdanja, nakon oštećenja u NATO-vom bombardiranju SRJ uloženo je 35 miliona eura, zgrada je dobila dva nova sprata i danas ima ukupno 25 spratova. Ukupna površina poslovnog prostora ovog objekta je 27.237 kvadratnih metara, a čitava zgrada opremljena je najmodernijom opremom koja je u skladu s najvišim svjetskim standardima. Svaki sprat ima klimu, podno grijanje, neprobojna stakla i najsavremenije sisteme za nadgledanje komunikacija itd. Zgrada posjeduje sedam modernih liftova kojima se za svega dvadesetak sekundi stiže od prizemlja do posljednjeg sprata, a tu je i 750 mjesta za parkiranje. Tokom rekonstrukcije zgrada je dobila potpuno novu arhitektonsku glasuru, nekadašnju aluminijsko-staklenu fasadu zamijenila su plavo-zelenkasta stakla.

Historija[uredi | uredi izvor]

CK - NATO bombardiranje- Obnova - PC Ušće

Ideja o zidanju kompleksa zgrada najviših državnih institucija na lijevoj obali Save, u okviru novog grada pojavljuje se 1947. Od 1962. do 1964. godine realizira se samo kula. Zdanje je useljeno 1965. kao glavna zgrada Centralnog komiteta Saveza komunista Jugoslavije. Naziv zgrade u to vrijeme bio je Palata društveno-političkih organizacija popularno CK. Početkom 1990. godine postaje poslovni centar. Zgrada je oštećena u granatiranju 21. aprila i 27. aprila 1999. godine. Rekonstrukcija je počela 2003, a završila sredinom 2005. godine.

Kompleks Ušće[uredi | uredi izvor]

Kompleks Ušće je projekt koji bi trebao zaživjeti tokom naredne tri godine i predstavljati najmoderniji i najelitniji centar na Balkanu. Planirana je izgradnja zgrade blizanke kao i višefunkcionalnog kancelarijsko-komercijalno-sportskog centra. Korisna površina objekta će biti 160.000 četvornih metara, a cijeli projekt bi trebao koštati 160 miliona eura. Pod zemljom će biti veliki hipermarket površine 12.000 kvadratnih metara. Pod zemljom će se nalaziti i jedan sprat tržnog centra dok će preostala dva biti iznad zemlje. Tržni centar će imati ukupan poslovni prostor od 36.000 kvadratnih metara i u njemu će se nalaziti butici, prodavnice namještaja, prodavnice različitih namena, apoteke, banke, restorani i kafići. Treći sprat kompleksa namijenjen je sportsko-rekreativnim sadržajima i multipleks kinu.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]