PC Ušće

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
PC Ušće najviša zgrada Beograda, Srbije i Balkana.

Poslovni centar Ušće sa svojih 141 metrom visine predstavlja jednu od najviših zgrada na Balkanu, a nalazi se u Beogradu, glavnom gradu Srbije.

Karakteristike[uredi | uredi izvor]

Poslovni centar Ušće nalazi se u općini Novi Beograd, u bloku 16 na ušću Save u Dunav. Predstavlja drugu najvišu zgradu na Balkanu i jednu od najljepših i najmodernijih u regiji, a njena visina je 134 metra. U rekonstrukciju ovog zdanja, nakon oštećenja uzrokovanog NATO-vim bombardiranje SR Jugoslavije uloženo je 35 miliona eura, zgrada je dobila dva nova sprata i danas ima ukupno 25 spratova.[1] (141 m / 462 ft in total)[2] Ukupna površina poslovnog prostora ovog objekta je 27.237 m2, a čitava zgrada opremljena je najmodernijom opremom koja je u skladu s najvišim svjetskim standardima. Svaki sprat ima klimu, podno grijanje, neprobojna stakla i najsavremenije sisteme za nadgledanje komunikacija itd. Zgrada posjeduje sedam modernih liftova kojima se za svega dvadesetak sekundi stiže od prizemlja do posljednjeg sprata, a tu je i 750 mjesta za parkiranje. Tokom rekonstrukcije, zgrada je dobila potpuno novu arhitektonsku glasuru, a nekadašnju aluminijsko-staklenu fasadu zamijenila su plavo-zelenkasta stakla.

Historija[uredi | uredi izvor]

CK - NATO bombardiranje- Obnova - PC Ušće

Ideja o zidanju kompleksa zgrada najviših državnih institucija na lijevoj obali rijeke Save, u okviru novog grada pojavljuje se još od 1947. Od 1962. do 1964. godine izgrađena je samo kula. Zdanje je useljeno 1965., a kao glavna zgrada Centralnog komiteta Saveza komunista Jugoslavije. Naziv zgrade u to vrijeme bio je Palata društveno-političkih organizacija popularno CK.[3] Početkom 1990. godine postaje poslovni centar, a oštećena je nakon granatiranja 21. aprila i 27. aprila 1999. godine. Rekonstrukcija je počela 2003, a završila sredinom 2005. godine.

Kompleks Ušće[uredi | uredi izvor]

Kompleks Ušće je projekt koji bi trebao zaživjeti tokom naredne tri godine i predstavljati najmoderniji i najelitniji centar na Balkanu. Planirana je izgradnja zgrade blizanke kao i višenamjenskog kancelarijsko-komercijalno-sportskog centra. Korisna površina objekta će biti 160.000 četvornih metara, a cijeli projekt bi trebao koštati 160 miliona eura. Pod zemljom će biti veliki hipermarket površine 12.000 m2. Pod zemljom će se nalaziti i jedan sprat tržišnog centra, dok će preostala dva biti iznad zemlje. Tržišni centar će imati ukupan poslovni prostor od 36.000 m2 i u njemu će se nalaziti butici, prodavnice namještaja, prodavnice različitih namjena, apoteke, banke, restorani i kafići. Treći sprat kompleksa namijenjen je sportsko-rekreativnim sadržajima i multipleks kinu.[4][5]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Lepša i modernija nego ikad" (jezik: Serbian). Danas. Arhivirano s originala, July 25, 2011. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link) CS1 održavanje: nepoznati jezik (link)
  2. ^ "Ponovo otvoreno "Ušće"" (jezik: Serbian). B92. 2 July 2005. Pristupljeno 14 August 2013. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link) CS1 održavanje: nepoznati jezik (link)
  3. ^ "Prodata Palata Ušće: Overavanje CK" (jezik: Serbian). Vreme. 29 November 2001.CS1 održavanje: nepoznati jezik (link)
  4. ^ Daliborka Mučibabić (28 February 2018). "Druga kula "Ušća" - još jedan poslovni centar" [Second "Ušće" tower - another business center]. Politika (jezik: Serbian). str. 19.CS1 održavanje: nepoznati jezik (link)
  5. ^ "Otvoren šoping centar "Ušće"" (jezik: Serbian). RTS. 31 March 2009. Pristupljeno 14 August 2013. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link) CS1 održavanje: nepoznati jezik (link)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]